La vaga feminista del 8 de març del 2019 al Prat, en imatges

March 27, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Per segon any consecutiu, la plaça de la Vila va ser l’escenari més multitudinari de la reivindicació del 8 de març»

La reivindicació feminista d’aquest 8 de març, va generar més implicació i ressò mediàtic que mai per protestar contra les desigualtats de les dones en àmbit laboral, social i professional, entre d’altres. Una vaga general que tot i tenir un baix impacte en l’àmbit laboral va suposar una important mobilització i una gegantina manifestació a la tarda a Barcelona.

Una mobilització i una convocatòria de vaga què també es va fer sentir amb força al Prat i de la us volem deixar amb aquest recull d’imatges.

.

Cartellera convocant a una assemblea oberta del Comitè de Vaga.

El moviment feminista, amb el suport de diverses organitzacions sindicals com la CNT, CGT, COBAS, COS i la Confederació Intersinsical, va convocar una nova jornada de vaga general de 24h pel 8 de març, coincidint amb la celebració del dia de la dona treballadora.

Per donar suport a aquesta convocatòria a la nostre localitat, al Prat, a l’igual que moltes altres localitats, va constituir-se mitjançant assemblees obertes i horitzontals al marge de sigles de partits i sindicats, un comitè local per preparar aquesta jornada de vaga feminista al Prat.

.

Aspecte del carrer Lo Gaiter del Llobregat els dies previs al 8 de març.

.

Cartell de convocatòria de la vaga penjat a l’Avinguda Montserrat els dies previs a la vaga, editat pel sindicat CNT.

Conjuntament amb la CGT, ambdues centrals sindicals donaren cobertura legal a la Vaga Feminista.

.

Activitat previa de la vaga Feminista al Fondo d’en Peixo, el 7 de març

El comitè de vaga 8M va convocar el 7 de març, durant la jornada prèvia a la vaga feminista, un taller de serigrafia i estampat de mocadors a 1 € fins les 19h davant a la Font del Gall. Així mateix, es va informar dels motius de la vaga, activitat que van compaginar amb un recital de poesia amb micro obert.

Al marge de la vaga genaral, també tingue lloc el tradicional acte institucional del 8 de març a la plaça de la Vila, que aquesta any s’avançar un dia.

.

El lloc on es va ubicar el comitè de vaga l’any passat per l’activitat prèvia al 8M, va ser ocupat aquest any per la carpa electoral de la candidatura per les municipals d’ICV, de manera que el comitè va haver de desplaçar-se a la vorera del davant.

.

Sens dubte una de les imatges més curioses que ens va deixar la passada Vaga Feminista del 8 de març va ser aquesta fotografia pressa a les 8 del matí, en plena vaga general.

La fotografia captura el moment en què una dona treballadora del servei subcontractat de la neteja municipal comença la seva jornada laboral, obeint l’ordre d’esborrar un símbol feminista pintat a la façana de l’Ajuntament. La mateixa façana que, a la nit i amb motiu del 8M, lluiria tenyida de color violeta. Ignorem si la treballadora estava de serveis mínims, però és tota una metàfora visual.

 

El cercavila dels piquets del 8M  va iniciar el seu recorregut de bon matí entre consignes pel barri de Sant Cosme.


Vaguista davant dels jutjats exhibint una pancarta en defensa de la convocatòria de vaga de vint-i-quatre hores enfront de l’aturada de només dues hores convocada pels sindicats UGT i CCOO.


Durant els seus inicis pel Barri de Sant Cosme, el cercavila del piquet va estat seguit de prop per una patrulla dels Mossos d’Esquadra que va amenaaçar a les integrants amb una multa administrativa si no circulaven per la vorera. Tot i ignorar les advertències, finalment l’incident va ser resolt sense conseqüències i la cercavila va continuar amb normalitat. La jornada finalment va transcorre sense problemes ni més incidents.

.

Piquets concentrats a l’interior del Mercat del Remolar explicant els motius de la vaga entre treballadores i clients.

.

Piquets a l’interior de l’equipament municipal del Cèntric.

-

Adhesiu del comitè de vaga durant 8M


Cercavila al seu pas pel carrer Lleida. A mesura que avança el matí més dones es van anar sumant al piquet.

.

Cercavila a la Carretera la Marina.


Piquets dintre de l’Artesà.

.

Aspecte que presentava la plaça de la Vila pel 8 de març.

.

A la plaça de la Vila convergiren dues concentracions, la convocada pels comitès d’empresa de l’UGT i CCOO de l’Ajuntament (en suport de l’aturada de dues hores) i la del Comitè de Vaga del 8M, aliena a la convocatòria institucional i en suport a la vaga de 24h.


Integrants del Comitè de Vaga sobre l’escenari de la plaça


Lectura del manifest del Comitè de Vaga del 8M a la Plaça de la Vila després d’acabar el recorregut previst pel cercavila matiner.

 

A dos quarts d’una la mobilització va traslladar-se fins al Casal ‘La Llavor’, on estava previst començar un dinar popular gratuït per a les vaguistes abans de sumar-se a la columna del Baix Llobregat Feminista per anar a la manifestació de Barcelona.

.

Durant tot el matí un servei de serveis mínims per atendre atendre les cures, amb un servei de ludoteca gestionat per homes, i enllestir els preparatius del dinar de germanor de la vaga general.

.

A la tarda tots els esforços es van sumar per anar a la manifestació de Barcelona, que va desbordar les previsions i va concentrar unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.

.

Informació relacionada

El moviment feminista a tornat a fer-se sentir amb força al Prat en motiu de la vaga general

Un col·lectiu pratenc, enmig de la polèmica desencadenada a la Vaga feminista

Registren la convocatòria de vaga general el 8M i demanen a CCOO i UGT que no menteixin sobre la seva legalitat

La vaga feminista del 8 de març de 2018 al Prat, en imatges