Grups ultres espanyolistes exhibeixen al Prat el seu botí independentista

April 1, 2019 in Actualitat, POLÍTICA

«Els autors s’han identificat davant la premsa com pertanyents al grup “Els Timbalers del Bruc”. Però qui són aquests Timbalers del Bruc i quin són els seus nexes amb l’ultradretà?»

Grups d’ultres espanyolistes pertanyents a les autonomenades “Brigadas de Limpiezahan exposat aquest diumenge al Prat tot el botí independentista que han retirat en els últims mesos arreu del territori. Ho han fet en un descampat prop de la zona portuaria, on han col·locat llaços grocs, pancartes i cartells en suport dels presos polítics, banderes estelades, i plaques de carrer dedicades a personatges relacionades amb el catalanisme, com l’afusellat president de la generalitat republicana Lluís Companys, o senyals viaries de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Un material que han quantificat en “centenars de quilos” i valorat en “milers d’euros”.

Durant l’acte de desplegament del material independentista, segons ha informat El Periòdico, s’han presentat al lloc membres de la policia portuària i de la Guàrdia Civil espanyola, ja que el solar on han efectuat el desplegament és propietat del Ministeri de l’Interior. I han procedit a identificar algun dels membres dels grups “antillaços”.

Els grups arrencallaços i els seus nexes amb l’ultradreta

Els membres de les brigades de Neteja s’han identificat davant la premsa com pertanyents al grup “Els Timbalers del Bruc“. Peró qui són aquests “Timbalers del Bruc”?

A la comarca operen diversos grups, sent un dels més actius la Brigada 155 del Baix Llobregat i Legión Urbana, vinculat a les Hermandades de Antiguos Caballeros Legionarios presents a Barcelona i El Prat. El nom de “Timbalers del Bruc” peró, apareix vinculat al paramilitarisme d’ultradreta, i a la col·locació d’un artefacte explosiu a la Cotxeres de Sants, a Barcelona l’any 2005, on s’havia de celebrar un concert del cantant basc Fermín Muguruza. Entre els quatre Timbalers del Bruc condemnats per aquells fets, hi figurava Santiago Royuela. Royuela és fill d’un històric dirigent falangista barceloní i fundador de PxC, el subhastador Alberto Royuela.

Les refències què trobem de l’Associació “Timbalers del Bruc” ens porten també fins l’MPC dels anys 80 i la figura de Carles Francisoud, qui va ser el cap de llista de PxC per Badalona a les eleccions municipals de maig de 2011, va estrenar la seva carrera als anys vuitanta liderant Milícia Catalana. Aquest grupuscle paramilitar va ser el germen de les organitzacions posteriors, com l’MPC o Batzegada i l’Associació Cultural Timbaler del Bruc, i es dedicava a posar bombes a les clíniques on es practicaven avortaments, a bordells, a bars LGTB i a locals de l’esquerra independentista (especialment del Moviment en Defensa de la Terra-MDT). Francisoud, que va ser detingut el 1987 amb documentació que apuntava a una possible activitat parapolicial de Milícia similar a la del Batallón Vasco Español, va admetre haver participat en disset atemptats des de l’any 1985. Al 1997, el Suprem va fer ferma la seva condemna a vuit anys i mig de presó per associació il·lícita, atemptat frustrat i robatori amb intimidació.

Fins a l’esclat del procès d’autodeterminació les referències que podem trobar als “Timbalers del Bruc” s’extingeixen l’any 2015 juntament amb el Casal Tramuntana de Barcelona, i molts dels seus militants ens els trobem posteriorment al partit ultra fundat per Josep anglada, PxC. Arran del procès el nom de l’Associació Timbalers del Bruc tornarà a sortir a la llum, sota el mateix nom, però sense l’adjectiu per a l’Associació de “Cultural”, què s’ha vist substituït per un denominació més d’acord amb l’actual context i la funció d’arrencallaços; “Eco-civica”.

Actualment PxC s’ha dissolt desprès d’anunciar la seva integració a VOX, on tenia un pes prou significatiu entre un sector de les autoanomenades Brigades de Neteja.

 

 

Informació relacionada:

L’extrema dreta es disputa els escamots antigroc

Els escamots antigroc s’escindeixen per la pugna entre partits unionistes