Total tancarà la planta de poliestirè del Prat on treballen 61 persones

May 9, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«La multinacional petroquímica francesa argüeix que la planta del Prat no és prou rentable i assegura que la fàbrica no té prou dimensió per al mercat actual»


La direcció de l’empresa Total Petrochemicals, filial de la francesa Total, ha presentat als sindicats un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afecta a 53 dels 61 treballadors de la planta del Prat de Llobregat. La petroquímica Total ja va anunciar el passat 2 de març als seus treballadors la seva intenció de tancar la planta de poliestirè del Prat de Llobregat, segons van informar fonts de la multinacional francesa.

Tot i no parlar en cap moment de pèrdues o falta de rendibilitat, la companyia argüeix en un comunicat per justificar el tancament de la planta del Prat, que el mercat del poliestirè és molt competitiu i amb unes capacitats de producció que són menors del que eren i, per tant, considera que la planta del Prat no té “prou dimensió i una integració que és vital per a l’abastament de les primeres matèries”

Total centrarà la seva producció a d’altres plantes europees del grup de major rendibilitat i deslocalitzarà l’actual producció del Prat a França. Fonts de l’empresa van explicar al diari ARA el passat mes d’abril, que es pretén fer un tancament gradual de la planta, deixant de produir en la primera línia a finals del mes de juny i en la segona a finals d’any. El poliestirè i el polipropilè són els únic productes que es fabriquen a la planta del Prat.

El cessament de la producció s’ha comunicat als treballadors, però encara no s’ha començat la negociació. Fonts de l’empresa han assegurat que es vol resoldre la situació “de la forma més responsable i raonable possible” i, en aquest sentit, asseguren que mantindran un diàleg obert amb els empleats i els seus representants i es proposaran mesures com anar a treballar a altres centres del grup o prejubilacions.

El gegant petrolier francès és una de les principals companyies petrolieres i energètiques del món. En els darrers temps s’ha vist esquitxada per escàndols milionaris, relacions amb la corrupció a polítics i funcionaris públics a països com Iraq, Iran, o Camerun.

A l’Estat Espanyol està present des del 1964 amb diverses activitats i té uns 1.500 empleats. La companyia produeix lubricants i productes derivats del petroli, comercialitza electricitat, té una xarxa de benzineres amb serveis professionals per a camions i plantes de components d’automoció i cautxú, a més de la petroquímica del Prat.

El tancament de Total s’uneix a una llarga llista d’empreses del sector productiu pratenc que han tancat o han estat deslocalitzades: com la històrica Paperera víctima de l’especulació urbanística, la Courtelle, Estaban Ikeda i una llarga llista d’empreses d’un teixit industrial progressivament a la baixa i que, fruït de la globalització, s’ha vist substituït cada cop més pel sector serveis com a font d’ocupació.