[Fotoreportatge] La plataforma Salvem L’Artesà reivindica el patrimoni perdut del municipi

May 25, 2019 in Actualitat, CULTURA

La plataforma Salvem L’Artesà va organitzar el matí de fa just un mes, una ruta crítica per diferents racons del Prat on, per mitjà de les explicacions de l’historiador Jordi Ramos, es van anar assenyalant diferents punts on s’ha perdut, modificat o mantingut patrimoni cultural, històric i arquitectònic.

Les Cases d’en Puig, Fondo d’en Peixo, el llegat industrial desaparegut o sense ús de Seda i Paperera o la Plaça de la Vila, han estat alguns dels indrets visitats per un centenar de persones que han seguit la marxa. La ruta ha finalitzat a les portes del nou teatre L’Artesà, que precisament acollia aquell vespre la seva primera obra a la sala gran: “Federico García”, de Pep Tosar. Com a colofó de la finalització de la ruta, la plataforma va oferir un vermut gratuït amb menjar i beguda per totes les assistents.

Aquest acte suposa el final d’una lluita que tenia com objectiu preservar el edifici més emblemàtic i representatiu del Prat, conjunt modernista industrial construït al 1919 per l’arquitecte Antoni Pascual i Carretero. Una lluita que ja va començar al 1982 amb protestes veïnals, rere les quals hi han hagut moltes altres, com les protagonitzades per Amics del Prat amb un vídeo documental sobre l’Artesà o una manifestació al 2010 que va reunir més de mil persones o, com ja comentàvem, la plataforma “Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà”, que es va iniciar al desembre de 2015 i que ha estat protagonista de diversos actes (entre ells una acampada popular davant del teatre per tal d’evitar l’enderroc).

Tot i els esforços veïnals, l’Artesà va ser derruït al 2017 pràcticament en la seva totalitat, exceptuant una petita part de la façana que actualment “llueix” com element decoratiu dintre del nou recinte. Amb el motiu del seu enderroc, aquell any la plataforma “Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà” junt amb els veïns i veïnes, van organitzar una representació simbòlica simulant un funeral i fent un cercavila que finalitzava en aquest antic edifici històric. Al manifest de la plataforma es va voler destacar la gran protesta ciutadana a la que l’Ajuntament no va tenir en compte.