CCOO desconvoca la vaga i arriba a un preacord amb Total Petrochemicals pel tancament de la planta pratenca

maig 30, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

CCOO desconvoca la vaga i les mobilizacions previstes per avui, inicialment davant del Consolat General i la Cambra de Comerç de França, desprès d’arriba a un preacord amb  Total Petrochemicals, relatiu a l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) presentat per la multinacional pel tancament de l’activitat de la planta del Prat, i el trasllat de la producció a les dues plantes que té la multinacional a França.

El preacord estableix indemnitzacions de 57 dies per any treballat amb un topall de 42 mensualitats, un lineal per any treballat de 750 euros fins als 24 anys d’antiguitat. A partir dels 25 anys, el lineal serà de 1.500 euros, entre altres mesures.

L’acord haurà de ser sotmès demà a la seva ratificació per part de l’assemblea de treballadors.

Canvi de política sobtat després del esforç inversor per augmentar la producció al Prat fins el 40%

La decisió de la multinacional francesa contrasta amb l’esforç inversor que va fer l’any 2013 en la construcció d’una connexió en forma d’una canonada, pipeline, entre el Port de Barcelona i la factoria, a la qual van destinar 2 milions d’euros.

L’actuació era una més de les realitzades per Total per mirar d’incrementar la producció a la seva planta del Baix Llobregat, segons fonts de l’empresa, entre 2005 i 2014 les inversions en diferents millores van sumar 15 milions d’euros, cosa que va permetre un increment en la producció del 40% des de l’any 2008. En concret, la millora en la producció va permetre aconseguir una capacitat nominal de 145.000 tones anuals de poliestirè.

Tot i no parlar en cap moment de pèrdues o falta de rendibilitat, la companyia argüeix en un comunicat per justificar el tancament de la planta del Prat, que el mercat del poliestirè és molt competitiu i amb unes capacitats de producció que són menors del que eren i, per tant, considera que la planta del Prat no té “prou dimensió i una integració que és vital per a l’abastament de les primeres matèries”

El gegant petrolier francès és una de les principals companyies petrolieres i energètiques del món. En els darrers temps s’ha vist esquitxada per escàndols milionaris, relacions amb la corrupció a polítics i funcionaris públics a països com Iraq, Iran, o Camerun.

A l’Estat Espanyol està present des del 1964 amb diverses activitats i té uns 1.500 empleats. La companyia produeix lubricants i productes derivats del petroli, comercialitza electricitat, té una xarxa de benzineres amb serveis professionals per a camions i plantes de components d’automoció i cautxú, a més de la petroquímica del Prat.

El tancament de Total s’uneix a una llarga llista d’empreses del sector productiu pratenc que han tancat o han estat deslocalitzades: com la històrica Paperera víctima de l’especulació urbanística, la Courtelle, Estaban Ikeda i una llarga llista d’empreses d’un teixit industrial progressivament a la baixa i que, fruït de la globalització, s’ha vist substituït cada cop més pel sector serveis com a font d’ocupació.