El Prat bombarà aigua fins a Molins per augmentar el cabal del riu de cara a l’estiu.

June 5, 2019 in Actualitat, TERRITORI

El riu Llobregat aquest estiu anirà més ple del que és habitual en el seu tram final, quan arriba a la seva desenbocadura. L’aigua extra que portarà, però, no vindrà del seu curs natural, sinó que serà aigua regenerada que sortirà de la depuradora del Prat de Llobregat.

DEPANA, la desapareguda Coordinadora Salvem el Delta, i diverses grups i entitats ecologístes ja van criticar al seu dia la solució de construir una sola macrodepuradora al tram final del riu, en lloc de les tres plantejades inicialment al Pla General Metropolita (PGM), per no garantir el cabal ecològic mínim pel riu per evitar la salinització, i pel malbaratament energètic que suposen les mesures correctores com bombar aigua riu amunt.

Cal esmentar igualment que es donava la circumstància que de les tres depuradores contemplades al PGM dues van desaparèixer en vendre’s els terrenys on es contemplaven amb finalitats especulatives.

En condicions normals a l’actualitat l’aigua de la depuradora s’envía al fons del mar a través d’un conducte submari. Encara que hi han plans per aprofitar-ne, en un futur proper, part d’aquestes aigues depurades.

Dies enrere hem pogut llegir a la premsa titulars com L’AMB inicia la millora ambiental del tram final del riu Llobregat (1)(2)(3) (El Periòdico, Catalunya Press, la Vanguardia),  Ponen a prueba el río Llobregat para mejorar la calidad del agua (El Llobregat). Son nomès dos exemple de titulars que hem pogut llegir aquest dies; diferents mitjans peró un sol relat contruït en base a de cròniques periodísques que es limiten a reproduir acríticament les notes de premsa institucionals, tal i com han fet la majòria de mitjans a l’hora de tractar aquesta noticia.

Dades com les que us acaben de facilitar en aquest article, i que ajuden a contextualitzar, són les que donen sentit als projectes de comunicació popular alternatius com el nostre, aportant al lector crític dades pel debat, elements per contrastar, i noves perspectives allunyades del relat oficial.