Treballadors de l’Hospital de Bellvitge tornen a concentrar-se per les condicions laborals de les embarassades

June 17, 2019 in Actualitat, DRETS

x Vilapress

El Personal de l’Hospital de Bellvitge, l’hospital de referència pels veïns del Prat, han tornat ha sortir a les portes del centre aquest dilluns 17 de juny per a protestar per les condicions en els quals treballa el personal embarassat pel fet que s’ha retardat la suspensió del contracte per risc en l’embaràs per a aquest sector, i amb la finalitat que, en aquest cas, “l’empresa es pronunciï i la mútua rectifiqui els criteris”.

Aquesta concentració és la segona en menys de dues setmanes després que el passat 12 de juny organitzessin una altra protesta a les portes del centre.

Fonts del CGT a l’hospital han declarat a Europapress que lamenten que des de gener hi ha un canvi en els criteris pels quals es permet a les embarassades a tenir la suspensió de contracte per risc en l’embaràs a partir de les 30 o 33 setmanes (7 mesos), en lloc de les 20 anteriors: “La solució que ens donen és que agafem la baixa comuna, però les embrazadas no estem malaltes”.

El sindicat ha alertat que treballar amb un embaràs de set mesos és un risc tant per a metges, infermeres, tècniques, zeladores i la resta de professionals, ja que per exemple en Urgències es desconeix si un malalt està infectat en arribar, i a vegades reben cops de pacients desorientats.

Poden entrar en contacte amb malalties nosocomiales -infeccions adquirides en hospitals- com la Klebsiella, però “també es posa en perill als malalts, perquè estant embarassada no es pot començar a fer la reanimació cardiorrespiratòria (RCP) per l’esforç físic” que requereix.

Tres treballadors aïllats

Actualment hi ha tres treballadors aïllats per haver estat en contacte amb el xarampió, la qual cosa suposaria un alt risc si succeís en una embarassada, i han apuntat que han hagut casos de gestants que han hagut d’administrar-se antibiòtics intravenosos per un possible contacte amb meningitis, mentre que professionals d’Anatomia Patològica treballen amb productes cancerígens, així com els de Radiologia.

Fonts de Bellvitge consultades per Europa Press han assenyalat que es tracta d’una problemàtica estatal, però que quan el centre té constància d’una professional embarassada, la Unitat Bàsica de Prevenció valora el risc al qual està exposada, i “si hi ha risc i no pot oferir-li un altre lloc de treball, inicia la gestió perquè la Mútua activi la prestació per embaràs de risc”.

Des de l’hospital han dit que són conscients que l’aplicació dels criteris de la nova ‘Guia d’Ajuda per a la valoració del risc laboral durant l’embaràs’ “genera debat i protestes sindicals, però aquesta és una publicació de l’Institut Nacional de la Seguretat Social.

Aquest document ha estat avalat per la Societat Espanyola de Ginecologia i Obestetrícia (SEGO), han afegit, i fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat consultades per Europa Press s’han remès a la resposta del centre.