Pensionistes de tot l’estat surten de nou al carrer per reclamar pensions dignes dins d’un marc públic

June 18, 2019 in Actualitat, DRETS

«Els pensionistes pratencs traslladen la seva habitual mobilització dels tots els dilluns a Barcelona per secundar la mobilització de la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions convocada a més de 300 ciutats d’arreu de l’estat».

 

La Marea Pensionista del Prat va traslladat ahir la seva habitual mobilització de tots els dilluns, de la Plaça Catalunya del Prat fins a Barcelona, per acudir al costat d’altres Marees Pensionistes catalanes a una nova jornada de mobilització convocada per la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE) a la ciuatat comtal i a prop de 300 ciutats més d’arreu de l’estat, en defensa d’un model públic de pensions per a les properes generacions, i contra el que consideren la seva progressiva privatització en mans d’un sector privat dominat per la banca. A dos quarts de deu del matí, els pensionistes pratencs és concentraven a la parada de metro del Cèntric per acudir en bloc a la manifestació prevista a la plaça Universitat de Barcelona una hora desprès.

Els pensionistes han tornat a prendre els carrers i les places per a reclamar pensions dignes per a  les properes generacions i la protecció d’un sistema en fallida uns dies després de conèixer-se el contundent avís del Tribunal de Comptes, que urgeix a prendre mesures per a resoldre de forma estable el dèficit de la Seguretat Social.COESPE reclama al nou govern espanyol, que es comprometi a “fixar per llei que les pensions pujaran anualment igual que l’IPC real, derogant l’encara vigent llei del govern de Rajoy per la qual les pensions pujarien el 0’25% l’any pròxim”, “procedir a igualar la pensió mínima amb el salari mínim en el termini de dos anys” així com “reformar en la legislatura que s’està iniciant el Sistema Públic de Pensions, amb la finalitat de garantir la sostenibilitat de les pensions públiques actuals i futures”.

A més, els col·lectius en defensa de les pensions han estès les seves demandes a qüestions com la “derogación de la reforma laboral” i l’”eliminació definitiva de qualsevol copagament farmacèutic“, a les quals cal sumar l’eliminació de la “bretxa de gènere en les pensions“.

La bretxa de gènere en les pensions

L’especial gravetat de la situació de moltes dones pensionistes està relacionada amb la fórmula per al càlcul de les prestacions i amb les condicions laborals dels sectors tradicionalment vinculats al treball femení. Així, són elles les que majoritàriament no aconsegueixen el període mínim de cotització a la seguretat social, la qual cosa suposarà que moltes dones no puguin accedir a una pensió contributiva. També succeeix que les dones que puguin accedir a una pensió li siguin aplicable els coeficients reductors per no aconseguir el temps de cotització necessari per a cobrar la pensió integra, al que se suma l’existència d’una bretxa salarial en el mercat de treball que implica que les cotitzacions de les dones a la seguretat social han estat menors que les dels homes, repercutint directament en la quantia de les seves pensions.

Treva estiuenca

En les seves intervencions d’aquest dilluns la Marea Pensionista, han afirmat que després d’aquesta jornada reivindicativa, donaran 100 dies de cortesia al govern que es formi en l’Estat, per a tornar al setembre amb forces renovades. Ja que és necessari que redoblin els seus esforços per a salvar l’actual Sistema Públic de Pensions, que consideren vital per al futur del país de “els nostres fills i néts”.

Els pensionistes senten “que s’està menyspreant a les persones grans, la incansable lluita de les quals  la societat pot gaudir de molts drets”. Per això potser han redoblat de nou als carrers de totes les ciutats del país el seu: “governi qui governi les pensions es defensen”.