La llúdriga torna a la desembocadura del Llobregat

juny 25, 2019 in Actualitat, TERRITORI

Per primera cop podem documentar la presència a la desembocadura del riu Llobregat, de la llúdriga, gràcies al treball de Tomàs Ballesteros i Artur Degollada, vells coneguts naturalistes del Delta del Llobregat, què han dut a terme una investigació de camp, i que va captar la nit del dia tretze de maig una llúdriga a la llera del riu a l’Hospitalet. Fa cinc anys, el cinc d’agost de 2014 es va detectar també  un exemplar a plena llum del dia al tram del mateix riu que hi ha davant Cornellà, a l’alçada del camp del RCD Espanyol.

Aquesta espècie, indicadora de bona qualitat d’aigües, ha tornat al delta del Llobregat, esperem que per quedar-s’hi. La densitat de vegetació del tram final del riu l’afavoreix, en trobar-hi indrets on passar-hi desapercebuda.

La troballa va ser objecte d’atenció de Televisió de L’Hospitalet, que li va dedicar un reportatge.

La llúdriga (Lutra lutras) s’afegeix als diferents valors naturals que atresoren el Prat de Llobregat i la marina de L’Hospitalet, i fan palesen la rellevància dels espais lliures d’ambos municipis davant la pressió urbanística i les infraestructures que amenacen la nostra zona agrícola i la resta d’espais naturals i periurbans que es conserven en el conjunt del Delta del Llobregat. Seria el cas per possar uns exemples; de Can Trabal, la darrera zona agricola de l’Hospitalet amenaçada de desapareixer, la requalificació de terrenys agrícoles del Prat de l’ARE Prat-Sud, i la perdua de sol agricola i natural associada a diferents accessos aeroportuaris. Això passa justament en moments en que l’informe de Nacions Unides sobre la conservació de la biodiversitat i serveis ecosistèmics alerta de la greu pèrdua de biodiversitat, estem patint.

.