La Mesa d’Entitats Memorialistes reivindicarà aquest diumenge les víctimes de la repressió franquista al Prat

June 19, 2019 in Actualitat, POLÍTICA

«La Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes es concentrarà a la plaça de la Vila del Prat de Llobregat  a les dotze del migdia d’aquest proper dissabte per retre homenatge a totes les víctimes de la repressió feixista del nostre municipi».

 

La del Prat serà la cent quatrena concentració convocada per la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes en denúncia de “la impunitat de la dictadura i la transició, de la vulneració dels drets humans al Regne d’Espanya” i demanar “veritat, justícia i reparació”. La Mesa abandonarà aixi la seva tradicional cita davant de la plaça Sant Jaume, i inicia un periple per diverses poblacions catalanes.

En un comunicat fet públic en motiu d’aquesta concentració, la Mesa ha denunciat “la normalització de la ultradreta i el franquisme” i el fet que se l’obri “la porta a totes les institucions i estaments de l’estat” per insultar “a cara descoberta i sense la censura de la correcció política” la memòria democràtica”.

La Mesa critica la utilització de la figura dels delites d’odi per reprimir l’antifeixisme i es pregunta públicament: “que pot sentir la família Cortés del Prat, que va tenir a quatre dels seus membres a Mauthausen, i que va perdre un pare i un germà al camp de Gusen, llegint l’últim paràgraf de la pàgina 23 de la circular 7/2019 de 14 de maig de la Fiscalia General del Estado”. Per la Mesa la fiscalia atorga “la condició de víctima d’odi a aquells que fan d’aquest sentiment una eina d’agressió i vexació en la seva cacera de les minories desprotegides i de les persones que volen combatre una ideologia, que va assolar el món amb destrucció, mort i l’horror dels seus exterminis”.

I recorda igualment que el passat el 4 de juny el Tribunal Supremo va emetre una interlocutòria que avalava “la impunitat donant legalitat a la dictadura i avalant l’autoproclamació del genocida dictador com Jefe del Estado des de l’1 d’octubre del 1936″, tot “reescrivint la història amb la ploma colpista tacada de la sang dels antifeixistes”, sense importar que el govern legal i legítim constituït a la República Espanyola, des del 1931 al 1939.

En mig d’aquest panorama desolador, amb la polèmica oberta, sobre la taula, a l’entorn de les promeses incomplertes sobre les restes del dictador, la Mesa es reafirma en la reivindicació dels lluitadors antifranquistes caiguts o represaliats, com el cas de l’alcalde republicà del Prat, Lluís Serra i Giribert, del que afirmen que “a través del seu fill ens il·lumina i ens encoratja a no defallir en l’exigència de justícia per a les seves companyes i companys assassinats i torturats”. i reivindica la tasca per reivindicar la memòria dels Cortés, els Panisello, els Martínez i tantes i tantes famílies represaliades que “no hem d’oblidar mai”.

 El tercer acte d’homenatge a les víctimes del franquisme què s’organitza al Prat

Aquest serà el tercer acte d’aquestes característiques què s’organitza al Prat després de l’acte d’homenatge del 25 de gener de 2009, celebrat ara fa deu anys a la mateixa plaça, tot just coincidint amb el vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes al Prat, i l’acte de desgreuge institucional amb les víctimes del franquisme celebrat l’any posterior al Modern, i celebrat a instàncies d’una moció presentada per la plataforma ‘Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers’, l’organitzadora de l’homenatge de l’any anterior.

Aquell primer acte d’homenatge a les víctimes del franquisme va ser precisament la data escollida per la citada plataforma antifeixista, per presentar públicament al municipi la seva ‘iniciativa popular per la recuperació de la memòria històrica’ que incloïa entre altres el citat acte, la retirada de la simbologia franquista dels carrers, i dels carrers que fan homenatge a persones relacionades amb la passada dictadura franquista. Una campanya que encara continua ara com ara, per la permanència de quatre carrers franquistes dels set inicials.