La Mesa d’Entitat Memorialistes demana veritat, justícia i reparació per les víctimes pratenques del franquisme

July 1, 2019 in Actualitat, Memòria El Prat, Memòria històrica, POLÍTICA

«El Prat fa d’altaveu dels que reclamen justícia per a les víctimes del franquisme, a un acte amb la presència de Lluís Serra, fill de l’alcalde, i recorda la vergonyosa persitència al municipi de carrers franquistes».

 

Aquest dissabte la plaça de la Vila del Prat va ser l’escenari de la 104a concentració de la Mesa d’Entitats Memorialistes de Catalunya, que des de fa 10 anys reivindiquen els drets de les víctimes del feixisme cada mes i lluiten “per la veritat, la justícia i la reparació per a les víctimes del franquisme i la transició”, expliquen els membres que la componen. En aquest sentit, i després de celebrar, durant deu anys, les trobades a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, el col·lectiu ha decidit recórrer el territori i de moment ja ha passat per Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell, Manresa i ara també El Prat.

La Mesa d’Entitats Memorialistes de Catalunya, que declara la seva indignació per la impunitat del feixisme espanyol, defensa “totes les víctimes antifeixistes i als valors democràtics que van representar enfront del terror colpista, botxí insaciable, actor de centenars de milers de crims de lesa humanitat”. Aquest enuig, remarquen, l’han palesat “sota la pluja, sota el sol cremant, amb fred i amb calor, sempre dempeus, sempre alerta, sempre crítics i contestataris, sempre oberts i solidaris, lligant les reivindicacions de memòria a les lluites actuals per les llibertats i per un futur de justícia social sense horitzons repressius”.

 L’acte va consistir en la lectura de diferents textos relacionats amb la lluita antifeixista i la repressió feixista al Prat, amb un especial record per les víctimes i les seves families, amb la presència de Lluís Serra, fill de l’alcalde del Prat Lluís Serra i Giribert, afusellat al Camp de la Bota el novembre de 1939.

Des de la Plataforma Esborrem el Feixisme també va reivindicar-se “la feina que encara queda per fer al Prat en quant a recuperació d’espais de memòria i eliminació de noms de carrers vinculats al franquisme“, i van aprofitar l’acte per anunciar públicament la presentació a la tardor d’una moció per eliminar-los definitivament del nomenklator pratenc.

El tercer acte d’homenatge a les víctimes del franquisme què s’organitza al Prat

El d’aquest dissabte ha estat el tercer acte d’aquestes característiques què s’organitza al Prat. El primer va tenir lloc el 25 de gener de 2009, ara fa just 10 anys, tot just coincidint amb el vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes al Prat, a aquell primer acte d’homenatge el seguir el seguent any, un acte de desgreuge institucional amb les víctimes del franquisme celebrat al Modern a instàncies d’una moció presentada anteriorment per la plataforma ‘Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers’, l’organitzadora de l’homenatge de l’any anterior.

Aquell primer acte d’homenatge a les víctimes del franquisme va ser precisament la data escollida per la citada plataforma ‘Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers’, per presentar públicament al municipi la seva ‘iniciativa popular per la recuperació de la memòria històrica’ que incloïa entre altres el citat acte, la retirada de la simbologia franquista dels carrers, i dels carrers que fan homenatge a persones relacionades amb la passada dictadura franquista. Una campanya que encara continua ara com ara, per la permanència de quatre carrers franquistes dels set inicials.

.

Per saber-ne més:

Cent quatrena concentració per la veritat, la justícia i la reparació. I contra els espoliadors de la veritat.

.

Annex: