La CGT duu les seves protestes per l’assetjament sexual i laboral a CEPSA fins a una benzinera del Prat

July 4, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

El sindicat CGT ha convocat per aquest dissabte una nova concentració a una gasolinera de CEPSA per denunciar l’assetjament laboral i sexual. Concretament la concentració esta convocada a les 12 del migdia a la C-31 (Pk 198.8), al costat del Mas Blau.

El sindicat denuncia el cas, d’una expenedora víctima d’assetjament tant laboral com sexual per part del seu superior jerarquic, el cap d’Estació, i Ia inexistent reacció de l’empresa malgrat existir una gravació on s’aprecia clarament com l’encarregat realitza un tocament indecoros a les natges de la treballadora (Veure vídeo). Tot i aixi segons fons sindicals, l’empresa a declarat “no culpable” a l’encarregat, i l’ha traslladat a un altre estació de servei per allunyar-lo de la víctima.

En un altre cas d’assetjament sexual a l’empresa, una expenedora va denunciar judicialment i davant d’Inspecció de treball un company de treball per assetjament sexual, per presumtament emetre insinuacions sexuals, greus insults i inclús amenaces de danys materials contra propietats de la víctima mitjançant “amenaces subtils”. Trobant-se a l’actualitat el cas pendent de resolució.

En els dos primers casos, l’empresa va posar en marxa el seu Protocol d’Assetjament intern i, després d’un cert període de temps, en ambdós casos va concloure que els fets denunciats no s’havien acreditat suficientment. El Protocol d’Assetjament de CEDIPSA és un “copia i enganxa” dels continguts obligatoris per la legislació vigent per a les empreses. Aquest protocol “elaborat” per la mateixa empresa, segons CGT “s’incompleix de manera flagrant i sistemàtica fins i tot en aspectes tan irrisoris com el dels terminis establerts”. Aquest protocols son per CGT “per cobrir l’expedient i el qualifica de “paripé“.

Pel sindicat CEPSA empara l’assetjament a CEDIPSA a les seves estacions de servei. Es limita a l’acompliment del mínim exigit per la llei i roman a l’espera que siguin els tribunals de Justícia o la Inspecció de treball els que donin solució dels processos engegats, vista la poca formació en la matèria de les persones que sempre actuen com a instructors d’aquest processos.

Un nou model de negoci basat en els falsos autonoms

CGT denuncia igualment l’introduciió d’un nou model de negoci a CEPSA anomenat CODOS/COFOS (Company Owned Dealer Operated), un sistema de gestió d’estacions de servei en augment. En la Secció Sindical Estatal de CGT en Cedipsa calculen que s’han registrat en cinc anys un total de 200 treballadors sota aquesta categoria. “No només parlen aquests números, també el fet que els centres de gestió directa van caure un 6% en tan sols un any”, explica el seu secretari general, Manuel Conde.

Els centres de gestió directa són aquelles estacions de servei on Cepsa és tant propietària com gestora i contracta a treballadors en nòmina per a cobrir totes les funcions. Si el 2013 hi havia 627 centres directes, en 2014 van passar a ser 587.

Segons la CGT l’empresa obliga als treballadors en actiu a signar baixes voluntàries o excedències, per així poder fer-se càrrec del negoci, i aixi el gestor o cofista passa a fer-se càrrec de l’estació de servei i contracta al seu propi personal o be treballa en solitari. El cofista passa aixi a esdevenir un “fals autònom” ja que depèn exclusivament de la petroliera i sota les seves instruccions: aquesta li ven els seus productes, fixa els preus del combustible i dels articles de la botiga i també l’imposa els horaris. Amb tot plegat el resultat és que trobem un treballador per compte d’altri però dins el règim d’autònoms: és un treballador més però que en esdevenir cofista ha patit una considerable pèrdua de drets perquè donada la seva situació d’autònom, no te sou, vacances, llicencies i permisos…

.

Informació relacionada:

Falsos autónomos de Cepsa: un colchón en el almacén y 14 horas de jornada laboral