Apareixen centenars de peixos morts al riu Llobregat

July 12, 2019 in Actualitat, TERRITORI

L’entitat Ecologistes en Acció del Baix Llobregat – Les Agulles ha denunciat l’aparició de centenars de peixos morts al riu Llobregat, a l’alçada del pont de l’autovia de Castelldefels, al terme municipal del Prat. Els peixos han aparegut morts per hipòxia en unes aigües molt tèrboles, on s’hauria reduït la presència d’oxigen. Altres organismes animals s’haurien vist afectats.

L’Agència Catalana de l’Aigua, avisada per l’entitat ecologista, ha pres mostres de l’aigua i està examinant la zona. La greu contaminació de les aigües tèrboles, segons l’ACA, estaria motivada per les pluges dels últims dies i el moviment de residus i llots que haurien provocat. No els consta cap abocament incontrolat o problemes a les potabilitzadores riu amunt, excepte una aturada puntual de l’estació de bombatge de Sant Boi. Malgrat tot, Ecologistes en Acció vol que s’investigui un possible abocament il·legal d’alguna indústria o d’algun sistema col·lector d’aigües fecals.

Aquest episodi pot fer retrocedir la recuperació de l’ecosistema del riu

Aquest episodi de contaminació es dona després d’haver quedat enrere els temps en què el riu Llobregat estava altament contaminat per abocaments industrials de les fàbriques de la llera. Malgrat els impactes que ha rebut històricament, inclòs el desviament declarat il·legal pel Tribunal Suprem, el riu s’ha anat recuperant. Fins i tot, fa unes setmanes s’ha documentat la presència de la llúdriga, espècie indicadora de la bona qualitat de les aigües. Ecologistes en Acció tem que l’episodi de contaminació pugui haver afectat greument l’ecosistema fluvial, provocant un retrocés en el procés de recuperació del riu.