Arriba al Prat la darrera de les nenes dels camps de refugiats sahrauís per passar-hi l’estiu

juliol 14, 2019 in Actualitat, POLÍTICA by admin

«El projecte Vacances en Pau gestiona l’acollida al Prat de 3 infants sahrauís, prop de 450 a tot el Principat».

 

Aquest diumenge ha arribat la darrera de les infants sahrauís a l’aeroport del Prat per passar l’estiu al Prat. Les seves famílies d’acollida els estaven esperant. En total, aquest any n’arriban tres nenes. Es tracta del projecte Vacances en Pau, en què col·laboren dues entitats que gestionen tot el procés i la seva estada a casa nostra perquè evitin, així, les dures condicions dels campaments del sud-oest d’Algèria.

L’Associació Catalana d’Amistat amb el Poble Sahrauí i el Front Polisari són les dues de les entitats que promouen el projecte ‘Vacances en Pau’ amb el suport d’entitats locals com El Prat amb el Sahara, o diverses institucions, com ajuntaments dels pobles que acullen els nens.  El projecte d’acollida té dos objectius. Per una banda, evitar que els infants visquin les dures condicions climatològiques del sud-oest d’Algèria —on s’arriba fins als 55 graus de temperatura. Un cop aquí, a més, se’ls fa una revisió mèdica i gaudeixen d’una alimentació saludable. Per l’altra, el fet que passin aquí aquests mesos permet visibilitzar “els més de 40 anys que el poble sahrauí fa que viu enmig del desert, on no neix res”.

El tradicional sopar de solidaritat amb els refugiats sahrauís, que organitza tots els anys El Prat amb el Sàhara, previst inicialment pel tretze de juliol, va haver-se de suspendre a causa de l’endarreriment de la data d’arribada de la darrera de les infants acollides al Prat.

En total seran més de 450 infants sahrauís d’entre 8 i 12 anys els que vindran a Catalunya a passar l’estiu en marc d’aquest programa de solidaritat internacionalista nascut l’any 1979. El programa només es va interrompre en 1998 per l’esperada celebració d’un referèndum d’autodeterminació que no va arribar.

Al Sàhara Occidental és dona el cas que l’Estat Espanyol continua encara sent considerada a tots els efectes del dret internacional com la potència administradora. El estatus polític del Sàhara i la qüestió de la seva sobirania són motiu de controvèrsia. Aquest territori és un dels setze integrants de la llista de territoris no autònoms de les Nacions Unides sota supervisió del seu Comitè Especial de Descolonització. El Regne del Marroc reclama la seva sobirania i manté una ocupació militar de la majoria del territori, però aquesta sobirania no esta reconeguda per l’ONU.

.

Informació relacionada:

El nombre d’infants sahrauís acollits a Catalunya es redueix quasi a la meitat en 15 anys