El jutge fixa un termini de dos mesos per a la liquidació d’ICV

juliol 23, 2019 in Actualitat, POLÍTICA

«Els hereus del PSUC baixen persiana després de quatre dècades abanderant la política municipal i s’aixopluguen sota les noves sigles dels Comuns».

 

El jutjat mercantil número 7 de Barcelona ha declarat a ICV, el partit que governa el Prat des de les primeres eleccions municipals de l’any 1979, en situació de concurs de creditors, després de que el partit iniciés el procediment pertinent similar al de qualsevol empresa. La formació també va aprovar presentar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) i abonar a la seva plantilla i alliberats a sou del partit les corresponents indemnitzacions marcades a la darrera reforma laboral. Iniciativa queda a partir d’ara intervinguda judicialment en les seves facultats d’administració i disposició sobre el seu patrimoni. La massa activa estimada del concurs és de més de 8 milions d’euros i la passiva, el deute contret amb diferents entitats bancaries entre elles La Caixa, està al voltant d’uns nou milions.

El 6 de juliol, el consell nacional d’ICV va aprovar la presentació del concurs de creditors que posarà fi a 32 anys de la històrica formació política, hereva del PSUC. Els comptes es van començar a torçar ara fa una dècada amb la compra de la nova seu al passatge del Rellotge, al cor del barri Gòtic. Ho va fer quan el partit vivia el seu moment més dolç: després de dues legislatures del tripartit, en el qual van entrar al Govern de la Generalitat, a més d’aconseguir la seva representació més alta al Parlament (12 diputats el 2012) i al Congrés (tres).

El canvi radical del panorama de la política institucional amb el procés sobiranista en curs i l’eclosió del fenomen Ada Colau i l’irrupció de Podemos, van trasbalsar les perspectives electorals d’ICV. Amenaçada de ser escombrada del mapa electoral català per les noves formacions sorgides a la seva esquerra, van optar per confluir amb Catalunya amb Comu, havent de deixar de presentar-se amb les seves sigles, fet que li va restar participació en les administracions i, conseqüència, els seus ingressos per volum de càrrecs electes van caure.

A les darreres eleccions municipals, ICV ja és va presentar sota la marca El Prat en Comú, tot i ser ICV l’única component de la llista i presentar-se en competència amb altres llistes aliades del espai dels comuns com Podemos.

La desaparició d’ICV posa fi a una història que es remunta 83 anys enrere, amb la fundació del PSUC. La història d’un partit que va deixar la seva empenta en el segle XX, i que va sobreviure a nombroses metamorfosis polítiques, a una guerra, a 40 anys de repressió de la dictadura franquista, i a una transició democràtica on molts sectors que encapçalaven la reforma del vell règim franquista, apostaven obertament per excloure’ls del joc parlamentari i seguir-los mantenint en la il·legalitat. El que no va aconseguir una dictadura ho han aconseguit els deutes bancaris.

.

Informació relacionada:

Ada Colau i Lluis Tejedor. El final d’un camí que va del dissentiment a l’aliança institucional

[Opinió] Agbar: la foto de la vergonya

Militants d’ICV es rebel·len contra la coordinadora de Catalunya en Comú i impulsen un manifest signat on es posiciona clarament contra el referèndum de l’1 d’octubre

Tal dia com de 2014 ICV amenaçava d’abandonar la plataforma ‘Sabadell Lliure de Corrupció’ pel cas de les dietes de la FMC