Eticom-SomConnexió, construint l’alternativa ètica integral per a les telecomunicacions

January 11, 2014 in Actualitat

El proper 15 de gener a dos quarts de set hores és presentarà al Prat la cooperativa de consumidors de telefonia i internet Eticom-SomConnexió al Centre de Promoció Economica.

x Desconexión IBEX35

Fa tan sol unes setmanes s’anunciàva el naixement de GuifiBaix, una alternativa promoguda des de la campanya Desconexió IBEX35 per cobrir el sector de les telecomunicacions fixes basant-se a la xarxa ciutadana guifi.net. És una alternativa d’àmbit local (Baix Llobregat: Sant Joan Despi, Cornellà, El Prat…) i que ja està en marxa.

Un projecte encara més ambiciós es presentara el dimecres 15 de Gener al Prat de Llobregat: La mateixa associació que fa d’incubadora de GuifiBaix, l’Asociació Gats, presenta una cooperativa d’usuaris de telecomunicacions. Amb un model semblat al de SomEnergia, farà de comercializadora (operador virtual, en terminologia del sector) tant de telefonia fixa com de mòbil i d’àmbit potencial estatal.

Aquest nou projecte és la fusió de dos projectes que han madurat de forma independent i que han decidit unir forces: D’una banda, el projecte Eticom, impulsat per la pròpia associació Gats i socis de SomEnergia del Baix Llobregat. Per un altre, el projecte SomConnexió que van iniciar socis de SomEnergia de la comarca del Vallés.

El grup promotor conjunt, ha estat definint les linees mestres i reunint els ingredients necessaris perquè el projecte sigui viable, incloent un soci tecnològic, radicat a Euskadi, que aporta la infraestructura tècnica per començar a operar des de ja. La presentació és una invitació al fet que més persones participin d’aquest procés social de construcció de l’alternativa.

En què difereix GuifiBaix/guifi.net de Eticom/SomConnexión?

Són dues propostes ortogonals. GuifiBaix/guifi.net substituye parcialment la xarxa d’accés que té en monopoli Telefónica, però de moment encara ha de contractar alguns accessos (ADSL’s) de l’oligopoli que es comparteixen entre els usuaris.

Per al cas de telefonia fixa, Eticom-SomConnexio com qualsevol altre operador (Vodafone, Jazztel…) usa (lloga) la xarxa d’accés existent a Telefónica o, en el cas de telefonia mòbil, a algun dels operadors no virtuals (Telefónica, Vodafone…). Encara que, d’entrada, paguin els peatges, el marge comercial es pot usar per crear xarxes d’accés i troncals pròpies, basada en els principis de guifi.net i que pertanyi als usuaris.

En qualsevol cas, són dues alternatives amb pares comuns i s’usaran mútuament: Eticom es podrà estalviar peatges instal·lant xarxa d’accés pròpia amb instal·ladors de guifi.net com GuifiBaix i els instal·ladors de guifi.net  com GuifiBaix podran contractar els ADSL’s que es comparteixen amb Eticom-SomConnexió a més de donar serveis de telefonia mòbil que s’escapen del que es pot fer a dia d’avui amb guifi.net.

Entre els uns i els altres, reduïm la part dels nostres sous que van a alimentar a les grans bèsties, d’una forma democràtica, participativa i justa.

Així doncs, bona connexió!!