Els serveis mínims fan invisible la vaga dels treballadors d’Iberia al Prat

August 24, 2019 in Actualitat, ECONOMIA

«Els operaris reclamen que es facin fixos el 50%‌ dels treballadors actuals, s’eviti la sobrecàrrega de treball i s’eliminin les hores extres forçoses».

«Els treballadors d’Iberia al Prat consideren excessius els serveis mínims del 53% fixats pel Ministeri de Foment espanyol».


El personal de terra d’Iberia del Prat ha encetat la segona jornada de vaga d’aquest cap de setmana per reclamar que la plantilla contractada temporalment passi a ser fixa i reduir la sobrecàrrega de feina que denuncien els treballadors.

Els treballadors d’Iberia al Prat consideren excessius els serveis mínims del 53% fixats pel Ministeri espanyol de Foment. Per la seva part l’empresa ha assegurat que aquest diumenge l’activitat transcorre amb normalitat i sense cap incidència, tenint en compte que ja es van cancel·lar 134 vols de manera preventiva per l’aturada. Segons Iberia, el seguiment de la vaga és del 10 % dels treballadors que no estan convocats com a serveis mínims, mentre que des del sindicat UGT dissabte van assegurar que dos de cada tres empleats secundaven l’aturada.

Durant les primeres hores de l’aturada no s’han produït aglomeracions a les terminals de l’aeroport, cosa que pot ser deguda a les ja mencionades supressions de vols que preventivament han decidit algunes companyies.

Els serveis mínims decretats pel Govern Espanyol han estat del 53% per als vols estatals i estrangers amb alternatives de desplaçament de més de cinc hores en transport públic; i del 32% per als vols estatals dins de la Península amb alternatives de menys de cinc hores, i del 100% per als vols a les illes.

La plantilla ha convocat vaga aquest cap de setmana, i els divendres 30 i dissabte 31 d’agost, aturades que se sumen a les ja fetes el dissabte 27 i el diumenge 28 de juliol.

Les principals reclamacions dels vaguistes són que els treballadors temporals passin a ser fixos. En aquest sentit, des de la UGT, el sindicat majoritari, es remarca que el 50% de la plantilla són treballadors eventuals. En concret es xifra el nombre de treballadors temporals en uns 400.

El comitè de vaga ha alertat que la temporalitat, a la qual se suma manca de personal, i la pressió sobre la plantilla actual ha provocat un augment de les malalties i les baixes laborals. Una més gran estabilitat laboral permetrà segons el comitè solucionar altres qüestions com la sobrecàrrega de treball i l’abús de les hores extraordinàries d’obligat compliment. També ha defensat que facilitaria reorganitzar els torns i horaris per evitar treballar fins a vuit i nou dies seguits i facilitar la conciliació personal i familiar.

Iberia té al Prat uns 2.700 treballadors, que es fan càrrec de la facturació, l’embarcament, la càrrega i descàrrega, l’assistència i el manteniment als avions, i donen serveis a una trentena de companyies, entre elles, Vueling, British Airways i Turkish Airlines.

.

Informació relacionada:

Els vigilants de seguretat de l’aeroport denuncien per esquirolaje a Trablisa i Aena

Els treballadors de terra d’Ibèria al Prat tornaràn a la vaga a final d’agost