Les protestes col·lapsen l’Aeroport enmig d’un operatiu policial que deixa més d’un centenar de persones ferides

October 15, 2019 in Actualitat, LLIBERTATS, POLÍTICA

«Els antidisturbis dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional espanyola deixen un balanç d’almenys 115 persones ferides (a les quals cal sumar la gent lesionada que no va ser atesa pel dispositiu del SEM), incloent-hi onze periodistes que exercien la seva activitat professional visiblement identificades. Dos joves de 30 i 22 anys han perdut massa testicular i un ull, respectivament, el primer pels cops de porra d’un agent i el segon per l’impacte d’un projectil disparat per la policia. Entitats de drets humans denuncien nombroses irregularitats en l’actuació dels cossos i forces de seguretat».

.

L’Aeroport del Prat va quedar ahir col·lapsat en la primera resposta contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol contra els processats pel referèndum d’autodeterminació del 1 d’octubre. Les protestes més multitudinàries de tota la jornada es van produir a la Terminal 1 (T1) de l’Aeroport del Prat, on desenes de milers de persones convocades pel Tsunami Democràtic van acudir en un degoteig constant per bloquejar la seva activitat habitual. Les càrregues policials van començar a primera hora del migdia als accessos a l’estació de la línia 9 del metro i l’exterior de la planta de sortida dels vols. Tanmateix, les intervencions policials més dures van començar a partir de les cinc de la tarda i especialment a partir de les vuit del vespre, quan els cossos policials van iniciar una operació a gran escala per aconseguir desallotjar la zona, que es va allargar durant més de tres hores.

El balanç que ha fet públic el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) és de 115 persones ferides a l’aeroport del Prat,  de les quals una vintena van necessitar ser traslladades a centres sanitaris. Una d’aquestes manifestants és un jove de 22 anys que va ser ingressat a l’hospital de Bellvitge amb una lesió ocular, compatible amb l’impacte d’un projectil disparat pels antidisturbis, tot i que a hores d’ara encara es desconeix quin tipus de munició i de quin cos seria l’agent que l’hauria disparat. L’home ha estat operat d’urgència aquest matí, però els especialistes no han pogut fer res per salvar-li l’ull. A més a més, es té constància d’una altra persona ferida al crani, també per l’impacte d’un projectil.

Finalment, durant el matí de dimarts s’ha donat a conèixer que un noi de 30 anys ha estat intervingut per un traumatisme als testicles, que li ha produït la pèrdua d’un testicle. Alerta Solidària, organització antirepressiva de l’esquerra independentista, ha fet una crida per recopilar imatges de l’agressió, perpetuada per un agent del CNP al vestíbul de la T1 a les 17.10 h.

Pel que fa al balanç de persones detingudes, en una conversa telefònica amb la Directa, la policia autonòmica catalana ha confirmat un detingut a la T1 que va ser traslladat a la comissaria del Prat de Llobregat, on ha passat la nit pendent de ser posat a disposició judicial.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha recollit un total d’almenys deu periodistes agredits durant l’exercici de la seva tasca professional per part dels Mossos i el CNP, que les van colpejar tot i anar visiblement identificades amb els braçalets i/o armilles del Col·legi de Periodistes. Nou d’elles van resultar lesionades per l’acció policial a l’aeroport, entre elles Víctor Asensio, periodista del mitjà local El Prat TV. Finalment, un onzè professional de la comunicació va resultar ferit també a la T1 per l’impacte d’un objecte llençat presumiblement per les manifestants.

Al seu torn, organitzacions de defensa dels drets humans com l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) i Irídia han criticat públicament algunes de les pràctiques exercides pels agents de Mossos i CNP. En declaracions a la Directa, l’advocat Andrés Garcia Berrio, part del dispositiu Som Defensores, considera que l’ús de bales de goma per part dels agents del CNP és “absolutament intolerable tenint en compte la prohibició del parlament de l’any 2014”. Cal recordar que aquest veto només afecta els Mossos d’Esquadra, únic cos competència exclusiva de la Generalitat, però segons el lletrat “hauria d’afectar des d’un punt de vista polític, sobretot quan el partit que està al govern de l’Estat va votar a favor de la prohibició a Catalunya”, motiu pel qual considera que s’han de demanar explicacions als responsables polítics del PSC. El mateix CNP ha esvaït totes les especulacions i ha confirmat l’ús d’aquests projectils altament lesius durant la jornada de protestes.

«Molts agents van colpejar amb les porres de dalt a baix provocant persones ferides al cap, en una pràctica que a més de ser il·legal podria arribar a ser constitutiva de delicte»

Aquesta no va ser l’única extralimitació en les funcions policials que es va poder veure ahir durant les protestes. Molts agents van colpejar amb les porres de dalt a baix provocant persones ferides al cap, en una pràctica que a més de ser il·legal podria arribar a ser constitutiva de delicte, tal com va succeir amb un agent dels Mossos que va ser condemnat a dos anys de presó i dos d’inhabilitació per una acció d’aquest tipus contra un veí de Sants durant les protestes contra el desallotjament i l’enderroc frustrat de Can Vies.

Garcia Berrio també critica un ús “irregular” dels projectils de foam emprats pels Mossos, que permeten un grau de precisió molt elevat a l’hora de ser disparats contra els seus objectius: “Es van llençar de baix cap a dalt, de forma desproporcionada, a gent en actitud pacífica i sense respectar les distàncies recomanables, que estan fixades en una distància superior deu metres”. Des de Som Defensores també carreguen contra els atacs a la llibertat d’informació i estan investigant quin tipus de gas van fer servir els Mossos en un episodi viscut a l’inici de la protesta de dilluns al vestíbul de l’estació del metro de la T1.

En darrer terme, molts agents –especialment dels Mossos d’Esquadra– anaven novament sense la identificació policial visible. Això suposa un impediment a l’hora de denunciar abusos, raó per la qual Irídia i Amnistia Internacional han presentat una iniciativa al Parlament per exigir que els efectius d’ordre públic vagin identificats pel davant i per darrere amb l’objectiu de “limitar amb més control i transparència les actuacions irregulars”.