IAC i I-CSC convoquen una vaga general per a aquest divendres en resposta a la sentència

October 17, 2019 in Actualitat, ECONOMIA, POLÍTICA

«Ambos sindicats demanen la derogació de les reformes laborals del 2010 i 2012 i aturar la Llei Aragonès que obre la porta a la privatització dels serveis públics, entre altres. La convocatòria arriba després de l’emissió de la sentència del Suprem contra els processats pel referèndum del 1-0».

«L’acte central serà una manifestació a la tarda per reivindicar “els drets i les llibertats” que començarà als Jardinets de Gràcia a les 17 hores».

 

“Pels drets i les llibertats, vaga general”. Aquest és el lema que la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Intersindical-CSC  han triat per convocar la vaga laboral del 18 d’octubre. A poc a poc, la vaga general d’aquest divendres  va sumant suports. Com és obvi en qualsevol protesta d’aquest tipus compta amb el rebuig de les organitzacions patronals, com Foment del Treball, Pimec o Cecot, i tampoc s’hi han sumat la UGT i CCOO, els dos sindicats més importants de Catalunya.

Tot i que oficialment les raons de la convocatòria són estrictament laborals, com ara la derogació de les reformes laborals dels anys 2010 i 2012 i l’establiment d’un salari mínim de 1.200 euros, o d’altre mesures com aturar la llei catalana que obre la porta a la privatització dels serveis públics -la coneguda com Llei Aragonès- i acabar amb la bretxa salarial, a ningú se li escapa que s’emmarca en la protesta generalitzada contra les condemnes del Suprem als processats pel referèndum d’autodeterminació del 1-0.

“La interpretació absolutament oberta del delicte de sedició ens planteja un problema a tots i a totes, i a tot arreu de l’estat”, ha assenyalat Carles Sastre, secretari general de la Intersindical-CSC. Segons la sentència del Tribunal Suprem, ha dit, qualsevol vaga, piquet o manifestació es pot llegir des de l’òptica de la sedició. “Els drets i llibertats estan més en risc que abans i aquesta lectura s’ha de fer i s’ha d’explicar”, ha afegit.

Per la seva banda, el sindicat CGT també va emetre un dur comunicat de condemna a la sentència del Tribunal Suprem. “Un cop coneguda la sentència constatem que s’ha escrit una nova pàgina en el rearmament repressiu i punitiu de l’estat, ja que obre la porta a tipificar amb el delicte de sedició reunions i manifestacions incòmodes a l’Estat i al govern de torn”, va dir el sindicat. Diverses federacions i seccions de la CGT de Catalunya han fet igualment explicit, el suport a la vaga.  De la mateixa manera que ho fet la COS, o els estibadors del Port de Barcelona que ja han anunciat que s’hi sumaran aturant la seva activitat dotze hores.

Altres sindicats s’han mostrat igualment molt crítics amb la sentència del Suprem com la CNT i Cobas entre altres, que han emès contundents comunicats de condemna.

Pel que fa als serveis mínims, el Departament de Treball ha anunciat que en els àmbits amb més incidència es garanteix el 50% del transport públic a Barcelona, l’assistència sanitària i que els centres educatius restaran oberts.

Les entitats i empreses de l’economia social i solidària (ESS) són un altre col·lectiu que participa en molts casos a la vaga i, per exemple, la Xarxa d’Economia Solidària (XES) participarà en un acte en què es llegirà el manifest “Pels drets i les llibertats”, de rebuig a les condemnes.