Traslladen a Madrid un detingut durant les protestes contra la sentència per expulsar-lo de l’Estat espanyol

November 14, 2019 in Actualitat, LLIBERTATS, POLÍTICA

«L’Ayoub va ser arrestat pels Mossos d’Esquadra mentre esperava la seva companya la nit de la vaga general del 18 d’octubre a Lleida. Després d’estar una vintena de dies tancat al CIE, el seu equip jurídic denuncia que per deportar-lo se li aplica un “procediment excepcional en el marc de la llei d’estrangeria”. Actualment, una altra persona detinguda la mateixa setmana es troba privada de llibertat a la Zona Franca a l’espera que es resolgui el seu procediment d’expulsió».

x David Bou | La Directa

Diversos col·lectius antiracistes i de persones migrades han llençat un manifest per demanar que s’aturi la deportació de l’Ayoub, una persona que fa tres anys que viu a Catalunya, actualment a la ciutat de Lleida. El seu malson va començar el passat 18 d’octubre, quan va ser detingut pels Mossos d’Esquadra durant la vaga general convocada en el marc de les mobilitzacions de resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders socials i polítics independentistes. Avui, els col·lectius lleidatans han convocat a les 20 h una concentració davant la Subdelegació del Govern espanyol a la ciutat per exigir “que s’aturi el procediment de deportació de l’Ayoub i el seu alliberament immediat”. A la seva vegada a Barcelona la plataforma ‘ Tanquem els CIE’ conjuntament amb d’altres entitats han convocat concentració a la delegació del Govern espanyol del carrer Mallorca.

Segons denuncia el noi i el seu entorn, els fets es va produir quan es trobava esperant a la seva companya i es va veure sorprès per les càrregues policials. En aquell moment, s’estaven produint aldarulls i enfrontaments entre manifestants i policia, com va succeir durant tota la setmana a la capital de Segrià, on es van registrar desenes de persones ferides i detingudes. En el seu cas, però, asseguren que l’arrest obeïa a “la pràctica policial habitual de criminalització per perfil racial”.

En paral·lel a la causa penal que se li va obrir arran de la detenció, també es va iniciar un procediment d’expulsió preferent a causa de la seva situació administrativa irregular. Per aquest motiu, va passar sota custòdia del Cos Nacional de Policia (CNP) i va ser internat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, espai de privació de llibertat per persones que no han comès cap més delicte que no tenir regularitzada la seva estada a l’Estat espanyol.

Aquest dimecres, l’Ayoub va ser traslladat a Madrid de forma sobtada per ser deportat al seu país d’origen, el Marroc. L’equip de la cooperativa d’advocades Iacta Sociojurídica que l’assisteix, explica titlla aquest procediment com “excepcional” en el marc de la Llei d’Estrangeria i considera que és “una de les manifestacions dels límits a l’exercici i defensa dels drets fonamentals de les persones migrants”. Actualment, el dispositiu conjunt Som Defensores, que s’ha encarregat del monitoreig i assistència a víctimes de vulneració de drets durant les protestes del darrer mes, treballa conjuntament amb Iacta i l’equip jurídic del col·lectiu Advocacia per la Democràcia de Lleida per intentar aturar l’expulsió de l’Ayoub.

Tanmateix, el recurs que han interposat al Jutjat contenciós de Lleida que tramita l’ordre d’expulsió ha estat desestimat. També ho ha estat la mesura cautelaríssima per evitar la deportació, al·legant “manca d’arrelament” perquè només ha pogut acreditar un any de padró. A hores d’ara, l’Ayoub es troba a una comissaria del CNP a Madrid esperant ser traslladat a l’Aeroport de Barajas per deportar-lo, més que probablement en un vol comercial.

Ell no és l’única persona que es troba en la mateixa situació fruit de les protestes del darrer mes. Un altre home detingut la mateixa setmana a Lleida també està privat de llibertat al CIE de la Zona Franca, amb una ordre d’expulsió sobre les seves espatlles. L’equip jurídic que s”ha fet càrrec del cas treballa per acreditar el seu arrelament i evitar-ne l’expulsió. Segons les entitats que han fet el crit d’alerta sobre aquests dos casos, exigeixen el seu alliberament immediat i critiquen que aquests tipus de processos “formen part d’un sistema polític, social i judicial que revela el bon funcionament del racisme a l’Estat espanyol en correspondència amb totes les seves institucions”.