Una noia sahrauí passa sis dies retinguda a l’aeroport del Prat per la negativa de l’Estat a donar-li l’asil

December 31, 2019 in Actualitat, DRETS

«La jove va viatjar fins a Barcelona per fugir dels maltractaments i les amenaces del seu pare, que l’obligava a casar-se el 1 de gener ».

 

El passat 22 de desembre una noia sahrauí de 18 anys anomenada Jadiya va arribar a l’aeroport del Prat amb un passaport algerià fals després de fugir del Sàhara Occidental, el seu país d’origen, i va demanar asil al·legant que el seu pare la maltractava (física i psicològicament) i que la volia obligar a casar-se amb un home molt més gran que ella al que no coneixia: les noces estaven programades per l’1 de gener d’aquest mateix any.

La petició de la jove es va denegar en un primer moment ja que no va poder donar detalls concrets sobre el seu futur matrimoni, donat que el casament es donava per temes econòmics i ella no havia arribat a conèixer mai al seu futur marit. S’ha d’afegir sobre la primera negació d’asil, que en un primer moment la noia va ser considerada com algeriana, país on és legal casar a una menor si el pare ho considera.

A causa d’aquesta negació la noia va ser retinguda a l’aeroport durant 6 dies, fins que la seva advocada va aconseguir que la central de Madrid acceptés el recurs que evitarà que sigui deportada pel moment. El mateix dia en el que es va presentar el recurs, el 28 de desembre, es va convocar una concentració en recolzament de la Jadiya a la zona d’arribades de la T1.

El seu cas s’estudiarà durant un període de màxim 6 mesos per avaluar si finalment se li concedeix l’asil.

Una de les al·legacions que presenta la seva advocada son les amenaces a les que ha estat exposada la jove; segons la noia, el seu pare la va amenaçar amb què la “mataria” si no es casava i li va deixar clar que ara hauria “d’obeir a un nou senyor”.

Un dels factors que facilitarien la integració de la jove sahrauí és el fet de que té familiars tant a Barcelona com a altres territoris de l’Estat Espanyol i que fins i tot té ofertes de treball, segons afirma Oriol Puig, membre de l’entitat Sàhara Dempeus.