La Marea Pensionista reempren les mobilitzacions després de la treva nadalenca

January 14, 2020 in Actualitat, DRETS

«Mentre El Prat aquest dilluns va reprendre les mobilitzacions, a Euskal Herria els sindicats, col·lectius socials i de pensionistes signants de la Carta de Drets Socials criden a fer ‘un salt qualitatiu’ amb la convocatòria d’una vaga general, i a França el govern acaba de fer marxa enrere i retira l’edat fixa de jubilació als 64 anys».

 

La Marea Pensionista del Prat ha tornat a la càrrega aquesta setmana després del parèntesis i del petit respir de les festes nadalenques, i reempren les concentracions setmanals de tots els dilluns a les 10.30 a la plaça Catalunya .

Les diferents Marees d’arreu de l’estat afirmen que no deixaran el carrer fins que el nou Govern espanyol compleixi amb les seves promeses i continuen exigint la pujada de les pensions segons l’IPC i el seu blindatge en la Constitució.

Aquest gener precisament s’acompliran dos anys des de que els pensionistes bascos van iniciar les concentracions setmanals a les principals ciutats basques, i que poc a poc van anar estenent-se també a la resta de les principals ciutats de l’estat.

Les pensions darrera la vaga general convocada a Euskal Herria

Euskal Herria ha estat també la protagonista de la crida a fer ‘un salt qualitatiu’ amb la convocatòria d’una vaga general. Els sindicats, col·lectius socials i de pensionistes signants de la Carta de Drets Socials d’Euskal Herria, han fet una crida ” per a passar a “l’ofensiva” en defensa de “una ocupació, unes pensions i una vida dignes”. En una carta oberta als “pobles de l’Estat espanyol”, asseguren que és “necessari estendre la lluita per la defensa del sistema públic de pensions i unes pensions públiques dignes”.

L’exemple francès: El Govern cedeix i retira l’edat fixa de jubilació als 64 anys

Per la seva part a França, després de 38 dies de protestes, el govern ha anunciat que suavitzarà la reforma de les pensions. També ha declarat la retirada d’una de les mesures més polèmiques: que l’edat de referència de la jubilació augmenti fins als 64 anys, dos anys més que ara.

Una decisió que arriba enmig d’una nova jornada, la d’aquest dissabte, d’enfrontaments entre manifestants i la policia a París.

El primer ministre francès, Édouard Philippe, va ser l’encarregat d’enviar una carta a sindicats i organitzacions patronals, on informava que el projecte per augmentar l’edat de jubilació dels 62 als 64 anys, s’atura.

Així doncs, la lluita al carrer durant gairebé dos mesos ha acabat tenint efecte a França, on la vaga al sistema ferroviari s’ha convertit ja en la més llarga de tota la història en aquest país. Les aturades encara no s’han desconvocat.