Migra Studium convoca la sisena vetlla de pregària davant el CIE de Zona Franca

January 14, 2020 in Actualitat, DRETS, LLIBERTATS

(Fundació Migra Studium) Un any més, la Fundació Migra Studium convoca aquest dissabte 18 de gener a les 18:00h una vetlla de pregària interreligiosa davant del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, aquesta vegada amb el lema “Prou hostilitat: No esteu sols!”. És la sisena edició d’una iniciativa que va sorgir de les persones voluntàries de la Fundació Migra Studium que visiten i acompanyen setmanalment a interns del CIE, per denunciar que el CIE segueix existint, que les condicions de vida en el seu interior no respecten la dignitat humana i solidaritzar-se amb els interns.

Els CIE són centres de privació de llibertat i representen la hostilitat vers les persones migrades. “Són el rostre visible, físic, estructural, de la voluntat cega de no acollir, no reconèixer, no atendre”, segons els convocants.

Els voluntaris i voluntàries de Migra Studium constaten setmana rere setmana que els interns són persones amb un projecte de vida a punt de ser ensorrat i que sovint han d’acompanyar el fracàs i el patiment: somnis d’integració, de regularitzar la residència, de treballar, d’estudiar i d’aportar a la societat d’acollida… que acaben estroncats. Amb tot, aquestes visites esdevenen espais d’hospitalitat als murs del CIE. Migra Studium ha fet més de 600 visites individuals i ha acompanyat més de 180 interns del CIE de Barcelona al llarg de l’any 2019.

La vetlla del proper dissabte vol denunciar aquest patiment injust i, alhora, reclamar més hospitalitat. Es llegiran històries de vida d’algunes de les persones acompanyades al llarg de l’any passat, així com textos sagrats de diferents tradicions religioses, al llarg d’una vetlla reivindicativa i contemplativa.

Migra Studium, junt amb la resta d’entitats que formen part del Servei Jesuïta a Migrants a l’estat espanyol i en xarxa amb altres organitzacions que treballen en aquest àmbit, ha denunciat repetidament les vulneracions dels drets humans que pateixen les persones migrants internades als CIE. Preocupa especialment la presència de menors d’edat i de persones amb dret a rebre protecció internacional, l’atenció mèdica insuficient, les limitacions a la comunicació i dificultats a l’accés a intèrprets i als serveis jurídics o les denúncies per tractes intimidatoris i maltractaments, entre d’altres. Per això Migra Studium segueix demanant el tancament del CIE i l’aplicació de mecanismes i alternatives a l’internament ja existents que permeten evitar la privació de llibertat i el patiment innecessari.

Organitzada per Migra Studium, la vetlla d’aquest dissabte compta amb l’adhesió de més d’una trentena d’entitats d’àmbits diversos

Migra Studium ha recollit diversos testimonis de persones internes al CIE, de persones perseguides al seu país d’origen: “Tres anys i dos mesos. No es tracta de cap condemna, és l’edat que tenen els meus dos fills que em vindran a visitar en unes hores. Vaig fugir farà 8 anys de Quindio, Colòmbia, després de rebre una amenaça de mort”. També denúncies de menors i joves “Tengo diecinueve años y soy de Marruecos. Me gusta mucho la música y la danza, soy bailarín. Me quedé solo con mi padre, quien me maltrataba una y otra vez; aún tengo las cicatrices de los cigarros que él apagaba en mis piernas. Yo no soportaba esa vida, así que decidí irme. Llegué a España solo, dentro de un camión”, “En la celda somos seis, todos como yo, menores de edad. No entendemos por qué estamos aquí encerrados. ¿Por qué me meten en esta cárcel? Nunca he hecho nada malo, estoy muy enfadado”. I també testimonis de persones internades lluny de les seves famílies: “Tengo a mis hijos en Zaragoza, con mi mujer, viven en un piso de acogida, sé que están bien pero no pueden venir a visitarme: les echo de menos. A ella no le puedo explicar que la semana pasada me dieron una paliza”.

.

Informació relacionada:

“El CIE continua obert i no sembla que en un futur s’hagi de tancar”