David Karvala presentarà el seu llibre «L’antifeixisme del 99%» al Casal ‘La Llavor’

January 20, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

Aquest divendres tindrà lloc al Prat a dos quarts de vuit del vespre la presentació del llibre «L’antifeixisme del 99%. La lluita unitària contra el racisme i l’extrema dreta» en un acte organitza’t al Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ per la plataforma ‘Esborrem el feixisme‘.

L’acte de la plataforma ‘Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers’, tindrà lloc la jornada prèvia al 25 de gener. La data de l’ocupació del Prat, ara farà 81 anys, per part de les tropes franquistes al Prat; i data igualment de la presentació de la campanya per eliminar del nomenclàtor del municipi els carrers dedicats a franquistes, en un acte celebrat l’any 2009 a la plaça de la Vila i dedicat a les víctimes del franquisme, el primer d’aquestes característiques que es celebrava al Prat

La presentació del llibre anirà a càrrec del seu autor, David Karvala. L’interès de Karvala per la lluita unitària contra el feixisme i el racisme no sorgeix del no-res, ja que es va iniciar com a activista contra el feixisme en 1978 a Gran Bretanya, amb el moviment unitari Anti Nazi League. Actualment és activista de Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) a Catalunya, sent un dels seus impulsors en 2010.

El llibre

L’obra inclou tota una sèrie d’articles, escrits i contribucions a debats sobre els moviments sociopolítics històrics i de l’actualitat. I ofereix un ampli ventall d’argumentació sobre la necessitat d’unitat des de la pluralitat social per a combatre el feixisme i el racisme.

L’autor estructura el llibre en cinc grans apartats temàtics: El feixisme i l’extrema dreta avui; Un problema global; Com els fem front?; Marxisme, classe social i les opressions i conclou l’obra amb la secció VOX i com combatre’l.

El llibre comença amb una extensa i argumentada exposició del que significa l’extrema dreta avui dia i la necessitat vital d’identificar correctament al feixisme i als seus promotors. Contínua amb tota una sèrie d’exemples —històrics i de l’actualitat— de lluites contra el feixisme, accions dutes a terme a tot el món, posant un èmfasi específic sobre la necessitat d’unitat i un to crític sobre les diferents versions del antifeixisme clàssic.

L’autor dedica una part del llibre —des d’un punt de vista bastant crític— a l’anàlisi de la teoria dels privilegis, les lluites contra les opressions amb consciència de classe, i el clasisme. Conclou l’obra amb un estudi breu sobre el creixement de VOX a l’Estat espanyol i exposa diverses estratègies per a combatre’ls.

La finalitat del llibre és evidenciar la necessitat d’unitat, a tots els nivells, en la lluita contra el feixisme i el racisme. L’obra en si és tot un conjunt d’arguments i experiències reals amb una anàlisi molt profunda, anant més enllà dels tòpics.

L’autor no perd de vista cap detall en l’estudi del creixement de l’extrema dreta a nivell internacional i els factors determinants que han portat a aquest procés. També ens ofereix una àmplia gamma d’arguments a favor de la lluita unitària contra el feixisme, posant un èmfasi destacat sobre la tasca d’UCFR al Principat, especialment en la lluita contra el partit feixista i xenòfob, Plataforma per Catalunya, expulsats de tots els ajuntaments de les comarques on el moviment unitari ha tingut grups actius.

En dos dels articles que conformen l’obra, l’escriptor es mostra bastant crític amb dos llibres recents que també tracten el feixisme i els moviments sociopolítics —Antifa: el manual antifeixista de Marc Bray i El parany de la diversitat de Daniel Bernabé— considerant-los mancats de consistència en els seus arguments. Aquesta crítica no és gens gratuïta, ja que l’autor, en el transcurs de tot el llibre, argumenta que l’antifascisme clàssic —raó que defensa Bray en la seva obra— és limitat davant el creixement electoral i institucional del feixisme disfressat. La crítica que dedica al llibre del Bernabé està orientada en l’enfocament d’aquest cap a la lluita contra les opressions. Karvala defensa la unitat contra tota mena d’opressions, amb consciència de classe.