El web d’el Prat Llibertari arriba a les 200 publicacions.

January 20, 2014 in Actualitat, Destacat

Fa poc més d’un any, iniciàvem en diverses fases el projecte virtual de El Prat Llibertari amb la sortida a la llum primerament de la pàgina web sobre la Ruta Anarquista, de caràcter històric i documental, l’obertura del nostre facebook, que a dia d’avui té uns 362 seguidors, el compte de twitter @pratllibertari, i l’estrena poques setmanes després de la pàgina www.elpratllibertari.cat, que el passat dijous va arribar als 200 articles publicats.

 

El Prat Llibertari és un portal que va néixer en el marc dels preparatius de la II Ruta Anarquista feta als carrers d’el Prat de Llobregat el 27 d’octubre del 2012, una diada organitzada pel col·lectiu Catarko amb la col·laboració de la CNT-Prat i la distribuïdora Mercat Negre. La generació de diversos materials de caràcter històric i l’aportació de diversos artistes en el projecte van fer-nos plantejar l’obertura d’un portal on poguessin ser consultats permanentment, no només pels assistents a aquella diada concreta, i que encara avui es va ampliant amb nous materials.

A aquesta primera proposta de caràcter històric s’hi havia de sumar un portal més centrat en l’actualitat i difusió de totes aquelles iniciatives relacionades tant amb el moviment llibertari pratenc com amb la resta dels moviments socials del Prat. La nostra intenció era fer d’altaveu i caixa de ressonància de totes aquelles iniciatives populars, alternatives, i resistències que es desenvolupen al nostre àmbit local, encara que no coincidim amb el 100% dels seus plantejaments, reproduint els articles originals generats des dels mateixos col·lectius, aportant cròniques de mitjans locals que en parlessin o redactant-les nosaltres mateixos, defugint sempre qualsevol interès econòmic o partidista.

Un total de 200 articles per un any convuls

Donar un cop d’ull a les 200 entrades publicades fins ara a El Prat Llibertari és fer una mirada panoràmica a un any de lluita, valorar l’estat i vitalitat en què es troben els nostres moviments socials, i reconéixer i detectar les nombroses injustícies que es generen des del poder i les resistències que se’n deriven. Bo és girar el cap enrere, i mirar el quadre general que ens deixa un any convuls i de crisi sistèmica.

De les 200 entrades referides, per apartats destaquen especialment el de ‘Repressió i Llibertats‘ amb 53 entrades, les laborals generades pel sindicat CNT amb 28 entrades, i en tercer lloc i simultàniament, tres apartats que acumulen 23 entrades cadascun: ‘Memòria històrica’, ‘Defensa del territori’, i ‘Antifeixisme’.

En l’apartat repressiu destaquen les vulneracions dels drets humans que s’estan produint tot just a 600 passes en línia recta del nucli urbà del Prat al denunciat CIE de Zona Franca, la polèmica pel barroer muntatge policial contra un periodista pratenc, el cas de Lina, membre de la PAH, portada a judici per l’escarni al diputat Antonio Gallego, o els diferents casos registrats a la nostra població de traves administratives en l’exercici de la llibertat d’expressió per part de l’Ajuntament del Prat.

En l’apartat ‘Laboral‘, el sindicat CNT ha generat 28 articles dels que ens hem fet ressò, referides tant a la rica història anarcosindicalista, com als conflictes oberts actualment, tant per aquest sindicat com per la CGT a l’aeroport del Prat i d’altres empreses, el servei d’assesorament laboral,  o les seves topades amb l’Ajuntament per la normativa de civisme.

En quant a la ‘Memòria històrica‘ destaquem el rescat de nombroses efemèrides de la història pratenca: la revolució del 19 de juliol 1936, la lluita contra el desviament del riu Llobregat, la llarga i pionera lluita pels drets reproductius de les dones en els darrers anys de la dictadura franquista, o la mateixa Ruta Anarquista que repassa la història de la tradició llibertària local.

Pel què afecta a les iniciatives en ‘Defensa del Territori‘, repassar aquest any és constatar la pressió urbanística que encara amenaça el Delta del Llobregat, exemplificada en el bluf d’Eurovegas, un projecte avui dia totalment desinflat i deslegitimat però que ens volien vendre com l’únic futur per la nostra comarca, i també suposa recordar i recollir la llarga i rica tradició de lluita que acumulem en defensa del nostre riu i el seu Delta.

A l’apartat antifeixista, destaca la negativa de l’Ajuntament per esborrar del Prat tots els carrers relacionats amb el franquisme, retirant només tres dels set que demanava la plataforma Esborrem el feixisme. Les declaracions xenòfobes del diputat pratenc del PP Antonio Gallego, i els nous casos d’agressió protagonitzats pel neonazi pratenc regidor per PxC a Santa Coloma de Gramenet.

Pel que fa a la resta d’apartats destaquem l’aferrissada defensa dels drets socials i la lluita contra els desnonaments de la PAH, i l’incansable activitat d’altres grups molt actius a l’àmbit local com el Prat contra les Retallades, el Cicle Violeta, així com activitats com la consolidació al Prat del Correllengua en defensa del català, o actes puntuals que van tenir especial transcendència com la passada Vaga General del 14-N.

Un punt i a part mereixen un recentment estrenat apartat ‘Agi-prop’, corrosiu i carregat d’humor, i l’espai reservat per la reflexió i divulgació de les idees llibertaries transcendint l’àmbit estrictament local.

Un projecte en permanent construcció

Poc mes d’un any després, des del treball fet podem valorar que volíem esdevenir i que hem acabat sent. No en va, en el text de presentació de El Prat Llibertari ja avisàvem que concebíem aquest portal com un projecte en evolució constant, que es construia a través de les aportacions dels diferents moviments, col·lectius i individus que fessin seu el projecte.

Celebrem aquestes dues-centes primeres entrades i esperem celebrar-ne dues-centes més en l’esperança que feu aquest projecte cada dia més vostre, i entre tots i totes ajudem a difondre que una forma antagonista, dissident, desobedient, insubmissa i critica de mirar-se i viure al Prat no només és possible sinó que és necessària.