L’empresa IQOXE que va patir l’explosió mortal a la petroquímica anuncia un ERO temporal que afectarà també a Plastiverd

February 14, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

La direcció de l’empresa IQOXE afectada per una explosió que va ocasionar 3 morts el 14 de gener passat ha iniciat els tràmits  per aplicar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) temporal que afectarà a la planta que té al polígon petroquímic de Tarragona, i a l’empresa Plastiverd del Prat de Llobregat, pertanyent da la mateixa corporació que IQOXE, el Grup Industrial Cristian Lay.

L’anunci afectarà també previsiblement a uns cinc treballadors de la planta pratenca, segons fonts sindicals consultades per Europa Press. Plastiverd ocupa actualment les instal·lacions de l’antiga La Seda de Barcelona, i va assumir l’activitat de producció de PET després de la liquidació de La Seda.

Rebuig sindical a la mesura

CCOO, organització majoritària a l’empresa, s’ha afanyat a mostrar la seva oposició a la iniciativa que ha estat anunciada per la direcció. El sindicat no entén que l’empresa plantegi aquest ERO en un moment en què el volum d’activitat de la planta és màxim per tal de posar-la en marxa de nou al més aviat possible. En aquest sentit afirma que el conjunt de la plantilla està ocupada en alguna activitat i, a més, hi ha entre 50 i 100 treballadors d’empreses auxiliars treballant a la planta. A més, CCOO ha recordat que fa només un mes que el conseller delegat d’IQOXE, José Luís Morlanes, va assegurar que es mantindria l’ocupació de la planta.

Però, IQOXE viu una situació difícil, no només en el pla industrial, sinó també en relació amb la Administració de Justícia. El passat 16 de gener les oficines de les plantes del Prat de Llobregat i la Canonja van ser objecte d’escorcolls. I el Departament de Treball ha obert un expedient per esbrinar si l’empresa química complia tota la normativa de seguretat abans de l’explosió.

Cal recordar igualment que la planta de Plastiverd al Prat,  també va patir un aparatós incendi al novembre de l’any 2016, que havia estat precedit de dos incidents previs amb un mes i mig escaig de diferència del incendi, a causa de fugues d’oli tèrmic que van motivar l’obertura de sengles expedients per part de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.

CGT serà acusació particular

Per altra banda, el sindicat CGT ha anunciat la seva presentació com a acusació particular en les diligències obertes després de la mortal explosió esdevinguda al polígon petroquímic de Tarragona, el sindicat llibertari estarà representant pel Col·lectiu Ronda, com a assessoria legal.

Segons la CGT això els permetrà accedir a la informació incorporada a la instrucció del sinistre en una empresa que acumula quatre sancions imposades per Inspecció de Treball als darrers anys, i que afegeixen acumula “un llarg historial d’incompliments de la normativa en matèria de prevenció i seguretat laboral”. La CGT també ha denunciat públicament la “connivència de l’administració amb la química”, que considera que “s’ha traduït amb una permanent opacitat respecte tot allò que succeeix a les empreses del complex químic”.

D’altra banda, les organitzacions sindicals amb més presència al Camp de Tarragona, CCOO i UGT. I també USC, CGT i la I-CSC, segueixen endavant amb la preparació de la jornada de vaga general del 19 de febrer a la petroquímica de Tarragona. Aquesta diada es vol que tingui un fort contingut ciutadà i comarcal, de manera que també es preparen concentracions de veïns i veïnes dels barris propers a les instal·lacions sinistrades i també de les poblacions de la comarca que tenen més risc en cas de succeir un nou accident.

.

Informació relacionada

Petroquímica de Tarragona: quatre morts en quatre accidents només en vuit mesos