Els treballadors de Nissan tallen carrers de Barcelona en no poder concentrar-se davant del Parlament i els mossos intervenen

March 6, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«Els operaris de la marca japonesa volien acompanyar els seus representants convidats al Parlament però no hi van poder arribar perquè la policia ha bloquejat la Ciutadella».

x Tomeu Ferrer |Diari del treball

Els treballadors de Nissan s’han manifestat dijous, 5 de març, pel centre de Barcelona perquè els mossos d’esquadra no els han deixat concentrar-se davant del Parlament de Catalunya on es debatia una moció a favor de la continuïtat industrial de la marca a Catalunya i a l’Estat Espanyol. La marxa ha transcorregut pacíficament fins que en arribar a prop de les Rambles, els mossos han intervingut a cops de porra,

El que havia de ser una concentració de suport dels treballadors de Nissan i de les empreses auxiliars ha esdevingut una manifestació pels carrers de Barcelona. Uns 500 operaris de l’empresa s’havien autoconvocat davant la seu del Parlament de Catalunya on hi havia prevista una declaració institucional en favor del futur de la societat automobilística que pateix des de fa mesos la falta de comandes per part de la multinacional. La idea dels treballadors era acompanyar els seus representants, membres dels comitès d’empresa, que havien estat convidats al ple del Parlament perquè poguessin assistir a la votació.

La sorpresa dels treballadors ha estat trobar-se el Parlament de Catalunya envoltat de tanques i, fins i tot a l’entrada hi havia un control policial. Els operaris no han pogut entrar i la dotació del departament d’Interior ha ofert que només poguessin entrar al Parc de la Ciutadella uns delegats, però no el gruix de treballadors. Davant d’això els representants dels operaris han decidit que o entraven tots i es feia la concentració o no ho faria ningú. Mentrestant els mossos han tancat amb cadenats la porta d’entrada a la Ciutadella situada a prop del carrer Marquès de l’Argenteria.

“No van dir res”

Al carrer, entre les protestes dels seus companys, un portaveu del comitè d’empresa explicava: “hem vingut aquí a demanar a les autoritats de Catalunya que pressionin Nissan perquè aporti càrrega de feina per a les plantes espanyoles, perquè fa molts anys que nosaltres escoltem les promeses de l’empresa, però cada cop som menys treballadors i el que ens temem que vulguin fer és un tancament encobert i nosaltres no podem estar d’acord amb això mentre es negocia el nostre futur i nosaltres, els treballadors no estem a les negociacions”. Sobre la reunió mantinguda amb el Govern de Catalunya, el portaven era clar: “no ens van dir pràcticament res. Tot bones paraules: que fa temps que treballen en un pla de futur, nosaltres vam contestar que no som part ni de l’estudi ni de la negociació que ens diuen que s’haurà de fer. I hem de dir que els que millor coneixem Nissan som els treballadors, que fa molt temps que intentem arribar a pactes per a la continuïtat i la competitivitat i l’empresa segueix incomplint els acords als quals arribem”.

Mentrestant passava això, el Parlament ha fet una declaració institucional de suport als treballadors de Nissan a Catalunya “davant la incertesa del futur de les diferents plantes” i ha demanat que es busqui una solució satisfactòria que eviti la pèrdua de llocs de treball.

La declaració s’ha llegit durant el ple de Parlament i adverteix que la decisió de donar per finalitzada la fabricació del vehicle Mercedes comporta una nova retallada productiva i col·loca a Nissan a Catalunya “en una situació precària i molt crítica”.

Així, la Cambra catalana reclama a Nissan mantenir la base de les seves operacions industrials a Catalunya “buscant solucions per garantir la continuïtat de la producció de vehicles a la Zona Franca”.