La plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet reclama una moratòria urbanística a la comarca

March 13, 2020 in Actualitat, ECONOMIA, TERRITORI

«Una trentena d’entitats va presentar públicament ahir una nova plataforma que reclama entre d’altres punts una moratòria urbanística, engegar un procés participatiu per decidir el model territorial i reorientar l’urbanisme metropolità».

 

Seguint l’estela d’altres col·lectius com SOS Costa Brava o SOS Pirineus (iniciatives que han servit de inspiració), aquest dijous s’ha presentat a la Colònia Güell, on està prevista la construcció de 1350 vivendes, la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet.

A través d’un manifest, 27 associacions de diferents municipis s’han agrupat en aquesta plataforma per reclamar una “moratòria de al menys dos anys” de tots aquells plantejaments urbanístics que afecten a terrenys d’ús agrícola o forestal, segons han explicat els impulsors a través d’un comunicat.

A més a més, també clamen per un “procés participatiu que permeti reflexionar i decidir sobre el model territorial del Baix Llobregat”, territori que consideren que està “amenaçat de mort per l’especulació urbanística”.

“Les dades oficials reconeixen 31.000 vivendes buides en el Baix Llobregat (dades de l’any 2011) i l’absència total de plans per crear parc públic de lloguer a preus socials, per la millora de la infraestructura de transport públic a la comarca o per la dotació de suficients equipaments sanitaris, educatius o socials per millorar els estàndards de vida de la població” segons la plataforma. A més, la plataforma concreta que aquest pla afectaria a més de 1800 hectàrees de sol urbà urbanitzable o urbà no consolidat.

Segons el manifest, la projecció urbanística plantejada afectaria a les zones boscoses de la faldilla de Collserola i del Garraf-Ordal, a zones agrícoles del delta del Llobregat, a espais contigus al riu o àrees protegides pels seus valors naturals i, especialment, als últims connectors ecològics entre el Garraf, Collserola, el riu Llobregat, els rierols, zones naturals protegides del delta i l’àrea marina contigua.

La plataforma proposa un manifest orientat a un nou model territorial

El seu objectiu, remarquen, és “paralitzar la contribució negativa del urbanisme metropolità a la crisis ambiental i aconseguir una reorientació total del model territorial”. Així mateix, volen que la plataforma representi a una societat civil preocupada per la situació territorial, social, ambiental i econòmica de la comarca.

En el seu aspecte més crític, les associacions impulsores del manifest afirmen que “la voracitat sense límits del capital especulatiu ha apostat de nou per la indústria de l’habitatge, on Barcelona i el seu entorn son un objectiu prioritari”. Així mateix, acusen al sector de l’especulació immobiliària on afirmen “conflueixen empresaris autòctons sense escrúpols, aliats amb les elits locals i grans grups de inversors internacionals, els anomenats fons voltor, que busquen maximitzar els beneficis d’un tipus d’economia que vol grans rendiments en temps molt curts”.

Fins el moment, els grups vinculats a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, han presentat propostes i al·legacions a plans i projectes urbanístics i de infraestructures com el Pla Director Urbanístic Metropolità, els diferents plans de Sant Boi (com el Pla Llevant-la Parellada o el Pla Director del Verd Urbà) o la modificació de la línia d’alta tensió Penedès-Viladecans en Begues. Aquest dissabte havien anunciat que se sumarien a la manifestació que s’anava a celebrar a Gavà contra el Pla de Ponent, un sector on està prevista la construcció de prop de 5.000 vivendes, tot i que aquesta finalment s’ha desconvocat arrel de la crisis del coronavirus. També tenen previst sumar-se a les accions contra l’ampliació de l’aeroport de El Prat.

Entitats que formen la plataforma

Les entitats signants del manifest son Amics de la Natura (Sant Feliu de Llobregat), Associació de Veïns Parc de la Torre Roja (Viladecans), Associació de Veïns/es El Pi (Sant Joan Despí), Ateneu Assembleari de Begues, Ateneu Popular La Paparra (Sant Joan Despí), Bici Baix Llobregat (Sant Boi), Castellers de Gavà, Centre d’Estudis Beguetans (Begues), Centre d’Estudis Santboians (Sant Boi), Col·lectiu la Mata de Jonc (Gavà), Defensem el Castell (Castelldefels), Federació d’Associacions Veïnals de Sant Boi, Federació d’Associacions de Veïns de Viladecans, Fundació Marianao (Sant Boi), Grup Benviure (Sant Boi), Grup Ecologista Quercus (Gavà), Grup local del Baix Llobregat de Som Energia, Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat, Molins en Transició (Molins de Rei), No Més Blocs (l’Hospitalet de Llobregat), Plataforma Defensa Béns Comuns (Sant Boi), Salvem la Colònia Güell (Santa Coloma de Cervelló), Salvem l’Olla del Rei (Castelldefels), Salvem Oliveretes (Viladecans), SOS La Rierada (Molins de Rei), Unió de Pagesos del Baix Llobregat i Xarxa per la Sobirania Energètica.

 

Informació relacionada

Les noves amenaces al Delta provoca un renéixement de moviments ecologistes i veïnals per protegir el territori