Interns del CIE de Zona Franca protesten per la manca de mesures sanitàries davant la crisi del coronavirus

March 14, 2020 in Actualitat, DRETS

«”Ens prohibeixen les visites dels nostres familiars i de les ONG per motius de seguretat, però els funcionaris segueixen entrant i sortint, i a més el CIE està en obres, per tant també estem en contacte amb els obrers que hi ha per aquí”, declara un dels interns del CIE de Zona Franca que protesta al pati del centre des d’aquest matí».

x Sergi Sugrand |La Directa

Ahir, 13 de març, la Campanya Estatal pel tancament dels CIE va publicar un comunicat exigint l’alliberament de les persones internes a tots els centres de l’Estat davant la pandèmia del  COVID-19. Avui, 43 interns del CIE de Zona Franca demanen el seu alliberament després que les autoritats els informaren que prohibien les visites i que no tenien instruccions de com procedir per efectuar les deportacions. La Fundació Migra Studium ha intentat visitar el centre aquest dissabte com cada setmana, però els funcionaris els han vetat l’entrada i els han informat que han de deixar de realitzar l’acompanyament davant la situació d’emergència.

El director del centre també ha comunicat a l’entitat la prohibició de rebre visites de familiars i d’ONG atenent a les indicacions del Ministeri d’Interior. Els interns denuncien la situació “absurda” en la qual estan sent retinguts, ja que més de 30 països han adoptat la restricció d’ingrés de persones provinents de l’Estat espanyol, fet que dificulta les deportacions.

Davant d’aquesta situació, tots els interns han començat a mig matí un acte de resistència i s’han negat a anar al menjador i a pujar a les cel·les. “Ens estan amenaçant dient que si no pugem a les cel·les, ens pegaran, però estem decidits a començar una vaga de fam i a quedar-nos aquí fins que no ens donin una solució”, adverteixen. Els interns, la majoria originaris del Marroc i Algèria, reclamen una resposta com més aviat millor: “les fronteres dels nostres països estan tancades, no té sentit que ens deixin aquí”.

Les entitats defensores de drets humans Irídia, Migra Studium i la plataforma Tanquem els CIE prendran mesures els pròxims dies presentant un escrit al Defensor del poble i una queixa al jutge de control del CIE. Així mateix, des d’Irídia assenyalen: “No hi ha cap justificació per mantenir tancades a persones que no podran ser deportades, demanem la seva llibertat i cessin els nous internaments. A més, aquestes persones no poden comunicar-se amb els seus familiars en una situació d’extrema gravetat, estan vulnerant un dret a la comunicació bàsic”.

Des de la Campanya Estatal pel Tancament dels CIE sol·liciten al Consell General del Poder Judicial que “es donin instruccions per no efectuar més internaments atenent a la impossibilitat de les expulsions o les devolucions” i que alliberin als actuals interns. Des de Migra Studium recorden que el centre de Zona Franca no té les condicions sanitàries per fer front a un contagi en cas que es produís.

La gestió sanitària del Centre d’Internaments d’Estrangers de Zona Franca està en mans de Clínica Madrid, grup sanitari privat, que segons les entitats defensores de drets humans, “no té un servei 24 h al CIE i no està dotat per abordar aquesta crisi”. Així mateix, aquests centres d’internament no compleixen amb les condicions sanitàries necessàries per crisis com l’actual: “comparteixen cel·les col·lectives, comparteixen lavabos, no tenen accés a productes sanitaris i no es pot garantir la desinfecció del centre, ja que el personal encarregat de gestionar el centre no està exempt de ser transmissor-receptors del virus”. Ni el director ni el cap de seguretat  del CIE han donat resposta a aquesta situació.