El CIE de Zona Franca el primer en alliberar els seus interns davant les dificultats per deportar-los

March 20, 2020 in Actualitat, LLIBERTATS

«La instal·lació romandrà provisionalment tancada però segueix acumulant denúncies»

 

Durant aquesta setmana la Policia Nacional ha procedit a l’alliberament dels quaranta interns que es trobaven tancats al Centre de Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Segons fonts policials espanyoles la situació és “la que ha succeït sempre”, ja que els interns queden en llibertat una vegada passats els 60 dies que per llei els obliga a estar al CIE.

Els últims en abandonar el CIE ho van fer aquest dijous: així es va acordar amb el jutjat de guàrdia. En concret, es tractava de tres marroquins i de dues persones internades en substitució d’una pena de presó. De moment, el CIE de la Zona Franca romandrà provisionalment tancat.

Tot i les afirmacions de la Policia Nacional espanyola, que deixen implícit el fet de que l’alliberament dels interns no ha estat causat per l’Estat d’Alarma, resulta evident que amb la situació actual resultaria molt complicat l’expulsió de les persones que s’hi trobaven recloses, donada la restricció de vols i el tancament de fronteres que ha portat a terme l’Estat Espanyol a causa del coronavirus.

La majoria de interns tenen arrelament a Barcelona, pel què han pogut tornar amb familiars i/o amics, mentre que una minoria ha hagut d’acudir a serveis socials. Tot i així, aquest passat cap de setmana l’organització “Tanquem els CIE” van denunciar la deportació a Argelia de 13 migrants.

El Defensor del Poble ha sol·licitat al Govern Espanyol l’alliberament de totes les persones immigrants dels CIE a causa de la dificultat que suposaria la seva deportació pel tancament de fronteres, però el ministeri de Interior Espanyol afirma que no hi ha “cap ordre” a nivell estatal per a dur a terme aquest alliberament.

Tot això es contraposa amb la denúncia aquest mateix dijous d’un intern del CIE vers a cinc agents de la Policia espanyola. Segons l’intern, els policies el van agredir propinant-li una bufetada, un cop de puny a l’ull i diversos cops al cos. Un part mèdic confirma les lesions i detalla contusions per tot el cos, principalment a l’esquena i la cama dreta. Aquesta denúncia va ser interposada rere l’alliberament de l’intern aquesta setmana a causa del tancament del centre.