El projecte Food Relations enfocat amb lògica comunitària, inclusiva i feminista arriba al Prat

abril 4, 2020 in Actualitat, ECONOMIA by admin

«El projecte Food Relations arriba al Prat aquest 2020 i posa el seu focus principal en la integració de dones inmigrans o refugiades a través de la cuina»

 

Food relations és un projecte d’iniciativa europea que posa el seu focus en dones immigrants o refugiades en situació d’exclusió social. A través d’un procés comunitari amb perspectiva de gènere on la cuina es l’eix central, es busca l’empoderament culinari a través de l’acostament intercultural sorgit d’una formació completa en Cuina intercultural comunitària d’aprofitament i d’obrador, així com l’acompanyament en itineraris individuals d’orientació i cerca de treball.

Es va posar en marxa com a projecte pilot al nostre territori a l’Hospitalet de Llobregat, tot i que s’està desenvolupant de forma paral·lela a les ciutats de Milan (Itàlia), Tessalònica (Grècia) i Friburgo (Alemanya). Aquesta iniciativa va ser impulsada a l’Hospitalet per l’Associació de Benestar i Desenvolupament (ABD)  junt amb la Fundació Espigoladors, i va acollir a 12 participants de nou països diferents que van iniciar el curs al febrer del 2019 i que va tenir una durada de 5 mesos.

Creant un nou producte que posi en valor la diversitat culinària

El curs de cuina i obrador està impartit per la Fundació Espigoladors i busca la creació d’un producte culinari propi que pugui ser comercialitzat a partir de aliments 100% naturals sorgits d’excedents alimentaris reaprofitats i de matèries primes de proximitat. El resultat és un producte totalment artesanal i d’alta qualitat.

Una de les conseqüències del projecte ha estat la creació de la marca Com en família per part de les participants, que els hi permetrà organitzar accions comunitàries pròpies. Així mateix, un dels èxits més rellevants d’aquest procés, ha estat la inserció laboral de 5 de les dones participants en l’àmbit de la cuina i la restauració, en part gràcies a la implicació de 42 agents comunitaris de la zona.

La participació comunitària com a punt focal

Un dels punts forts que ha facilitat l’èxit a l’Hospitalet ha estat la forta vinculació generada amb el territori gràcies a la Comissió d’alimentació de la Taula de Salut Comunitària de Collblanc- la Torrassa, l’Escola Màrius Torres i l’AFA de l’Escola Charli Rivel. Aquest fet ha promogut la inclusió de Food Relations en el veïnat així com la cooperació entre totes les parts.

El nivell de participació en altres activitats comunitàries vinculades amb la cuina també ha estat elevat: han participat en la I Feria de Economia Social, Solidaria i Migrant (Can Batlló), en la Festa de la Diversitat en el Parc de la Marquesa de l’Hospitalet de Llobregat, en la festa de graduació de l’Escola Charlie Rivel i en la celebració de clausura del III Cicle ‘Gaudir millora la salut’ també a l’Hospitalet.

Per tant, com dèiem, part de l’èxit del projecte ha estat la creació d’aquesta xarxa veïnal que possibilita un acostament entre diferents col·lectius i sectors, enriquint tot el teixit comunitari a través de punts de trobada i creant vies de comunicació i diàleg enriquidores per tot el territori.

Fundació Espigoladors respon:

– Com va arribar a les vostres mans aquest projecte?

Food Relations és un projecte europeu creat amb l’objectiu de promoure el diàleg intercultural, la creació d’espais de participació social i la inclusió de persones migrades a través de la cuina. Durant els anys 2018 i 2019 es va implementar a diverses ciutats europees, entre elles l’Hospitalet de Llobregat.

L’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) conjuntament amb la Fundació Espigoladors vam ser les encarregades de desenvolupar el projecte en aquesta ciutat catalana durant el 2019. A través de la cuina, l’objectiu general que perseguia el projecte era la inserció social i laboral i l’apoderament de dones migrades o refugiades que es trobaven en risc d’exclusió social. Així mateix, estava orientat al foment de la cohesió comunitària a través de l’apropament i la creació de vincles i xarxes entre persones de diverses herències culturals.

Per a assolir aquest objectiu es van realitzar activitats emmarcades en tres camps d’acció diferents. En primer lloc, la Fundació Espigoladors vam realitzar una formació completa en cuina intercultural, comunitària i de l’aprofitament. Aquesta etapa formativa va concloure amb la creació d’un producte culinari propi, una samfaina de verdures, i d’un Menú Fusió.

En segon lloc, ABD va realitzar itineraris d’acompanyament en la inserció laboral i de millora de l’ocupabilitat. I per últim, es va propiciar la creació de vincles comunitaris a través de la relaització d’activitats col·lectives a l’Hospitalet que involucraven col·lectius i associacions diverses.

Què destacaríeu del projecte pilot a Hospitalet?

És important destacar que el projecte pilot realitzat a l’Hospitalet es basava en una perspectiva interesccional que va tenir en compte, en tot moment, els diversos eixos d’opressió que vivien les dones integrants del projecte. Elles experimenten una opressió racial, de classe i de gènere, i per tant el projecte s’emmarcava en un context que tenia en compte la feminització de la pobresa i la creixent xenofòbia i el racisme social. Així mateix, es va utilitzar una lògica comunitària i feminista que propiciés la creació d’espais segurs i inclusius.

També és important fer valer la posada en marxa de tres camps d’accions diversos: la cuina, les accions enfocades a la inserció laboral i les de lògica comunitària. És només a través d’aquesta activitat diversa i des d’aquesta lògica de la complementarietat que s’han aconseguit assolir l’objectiu marcat pel projecte. És destacable la gran participació ciutadana i interacció amb altres entitats de la ciutat de l’Hospitalet que es va produir al llarg del projecte. Aquesta interacció va propiciar la creació d’una xarxa ciutadana més diversa i inclusiva on les dones migrades i refugiades poden fer sentir la seva veu, els seus interessos i les seves necessitats.

Per últim, cal posar de manifest que les dones integrants del grup van ser, en tot moment, les protagonistes de les diverses activitats i van tenir a les seves mans el poder de decisió i creació. Per a la Fundació Espigoladors aquest punt és essencial en tant que possibilita l’empoderament de totes les participants, un aspecte bàsic perquè la inserció social i laboral sigui efectiva.

Quines expectatives teniu sobre l’aplicació del projecte al Prat?

El Prat és una ciutat amb unes característiques socioeconòmiques que no difereixen massa de les de l’Hospitalet. El que esperem és poder desenvolupar un projecte que tingui el mateix èxit i incidència que el de l’any 2019.

El projecte es desenvoluparà amb la mateixa lògica comunitària i feminista. Esperem que es puguin crear sinergies amb altres actors de la ciutat per a promoure la creació d’una societat civil més inclusiva, respectuosa i diversa. Per sobre de tot, busquem que les diverses activitats i la xarxa creada a través del projecte pugui empoderar a totes les integrants del grup tal com va succeir en el projecte anterior.

ADB és l’encarregada de desenvolupar el projecte, i la Fundació Espigoladors serem les referents durant la formació de cuina i de creació del nou producte alimentari. Enguany no és realitzarà el Menú Fusió, però les dones integrants del grup comptaran amb el suport de la nostra fundació i de les nostres instal·lacions per a desenvolupar, a través de l’experiència col·lectiva i intercomunitària, aquest nou producte alimentari.

Quines son les dates estimades pel seu inici?

A causa de la situació excepcional que estem visquen, el projecte començarà a desenvolupar-se el mes d’abril.

.