CGT denuncia que obliguen als treballadors de l’Hospital de Bellvitge a treballar tot i donar positiu en el test pel Covid-19

April 6, 2020 in Actualitat

La secció sindical de la CGT de l’Hospital de Bellvitge ha denunciat públicament mitjançant les xarxes socials, que obliguen al personal sanitari de l’hospital, el de referència per tots els veïns del Prat,a treballar tot i donar positiu en el test pel Covid-19 posant en risc la salut de pacients i companys de feina, sempre que únicament presentin símptomes lleus.

Així mateix, demanen que se signin els protocols d’actuació igual que s’ha fet sempre.

PCR, són les sigles en anglès de ‘Reacció en Cadena de la Polimerasa’, és una prova de diagnòstic que permet detectar un fragment del material genètic d’un patògen. En la pandèmia de coronavirus, com en tantes altres crisis de salut pública relacionades amb malalties infeccioses, s’està utilitzant per a determinar si una persona està infectada o no amb coronavirus.

El Govern espanyol ha avalat recentment de manera oficial que sanitaris amb símptomes i sense diagnosticar tornin a treballar posant-se la mascareta, així com reconeix a no s’està fent test a tots els sanitaris amb símptomes de coronavirus. De fet, recomana que aquestes persones sospitoses d’estar infectades tornin a treballar als set dies d’iniciar-se els símptomes si es troben millor (sense febre) i que ho facin proveïts de màscara i evitant el contacte amb pacients immunedeprimits. Aquestes recomanacions apareixen en una guia d’actuació, amb data 31 de març, en la qual Sanitat ofereix pautes sobre com procedir davant un possible contagi d’un treballador sanitari o sociosanitari (els que treballen en residències de majors, per exemple).

El document tècnic, de quatre pàgines, afirma que en l‘escenari actual de transmissió generalitzada “és crucial mantenir la capacitat de resposta del sistema sanitari per a assegurar la continuïtat assistencial davant l’augment de flux de pacients als hospitals”. A la població general Sanitat li recomana aïllar-se 14 dies si té símptomes lleus, fet que entra en conflicte amb les actuacions que s’estan duent a terme amb el personal sanitari operatiu al mantenir-los al seu lloc de treball tot i donar positiu en el test del COVID-19.

El Ministeri de Sanitat espanyol ha confirmat avui mateix que 19.400 professionals sanitaris estan infectats, dels quals al voltant del 20% ja ha estat donat d’alta i “com a molt” el 10% ha requerit ingrés hospitalari. No s’especifica però, què ha passat amb els professionals sanitaris infectats i que no han requerit ingrés hospitalari o baixa mèdica.