La contaminació al Prat torna a marcar un mínim històric després del repunt de Setmana Santa

April 21, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«La tercera setmana d’abril registra nous mínims de contaminació de NO2 rere una pujada considerable d’aquest contaminant durant la Setmana Santa».

 

Des del inici de les mesures de confinament, des de El Prat Llibertari hem anat fent un seguiment de la qualitat de l’aire, la qual ha experimentat una reducció significativa.

Tal i com comentàvem en el primer article que vam redactar al respecte, els nivells de Diòxid de Nitrogen (NO2) al nostre municipi han mostrat una reducció important a causa del confinament provocat pel COVID-19. Aquests valors han anat fluctuant, fins el punt d’arribar a mostrar una reducció del 21,95% d’aquest contaminant tant perjudicial per la salut en la primera setmana d’abril, en referència a la mitjana de les dades recollides del 20 al 26 de març, pràcticament al inici de les mesures de confinament dictades pel govern espanyol.

A fi de continuar amb el seguiment sobre l’evolució de la qualitat de l’aire del Prat, hem analitzat les dades públiques per veure com han afectat durant aquest mes a les concentracions de NO2 la Setmana Santa i el retorn de treballadors d’activitats no essencials . Prenent com a referència càlculs anteriors i afegint els valors actualitzats de NO2 del punt de mesura de qualitat d’aire de Jardins de la Pau, s’ha elaborat la següent taula que mostra l’evolució de les dades registrades des del inici del confinament.

Tal i com mostren les dades, la setmana passada va ser el punt de menor nivell de contaminació registrat des de que va començar el confinament i també des de fa dècades. Així mateix, s’observa que tot i que l’evolució de NO2 havia sofert un fort descens a principis d’abril, hi va haver un repunt durant Setmana Santa que gairebé igualava els valors del inici del confinament, fet que podria ser causat per l’augment de tràfic en carreteres del nostre territori coincidint amb la vigília dels dies festius.

Actualment doncs, ens trobem en uns mínims de contaminació que mostren una reducció del 58,34% des de que es va iniciar el confinament, tenint en compte els valors de referència que l’any 2018 eren de 34µg/m³. Això suposa una reducció d’un 3,86% de contaminació en 2 setmanes.

 

Informació relacionada:

La contaminació al Prat cau a la meitat i marca mínim històric

Reducció d’un 21,95% de la contaminació al Prat en només una setmana