El col·lectiu llibertari pratenc ‘Catarko’ acompleix 15 anys de vida i anuncia l’ajornament dels actes previstos de celebració

April 21, 2020 in Memòria El Prat, Memòria històrica

Cartell de la 3a edició de la Festa de la terra de l’any 2006

Tal dia com avui farà 14 anys que el col·lectiu llibertari pratenc -Catarko- es presentà oficialment durant la celebració de la 3a edició de la Festa de la Terra, que va tenir lloc al avui desaparegut Kasal Okupat del Prat -Alta Tensió-.

Tot i que fa 14 anys que és va presentar públicament, durant la ja citada 3a Festa de la terra, l’origen d’aquest col·lectiu caldria cercar-lo un any abans, quan va començar-se a gestar-se al voltant del nucli impulsor al Prat de la campanya contra el projecte de Constitució Europea que el govern espanyol tenia previst aprovar aquell any mitjançant un referèndum no vinculant.

Malauradament, la dotzena edició de la Festa de la Terra, que tots els anys es celebra al Prat (coincidint pels volts de la diada de la terra i de Sant Jordi) i anunciada inicialment aquest any pel 25 d’abril s’ha hagut ajornar, segons ha anunciat el col·lectiu organitzador. La programació prevista per celebrar aquest primers 15 anys d’història incloïa entre d’altres, un dinar-trobada amb totes les persones que han passat durant aquest 15 anys pel col·lectiu, la presentació del tercer vòlum Llibre Negre de Jordi Marti i una nit de PD’s.

Catarko: 15 anys d’història

Imatge captada durant l’any 2006 durant la 3a Festa de la Terra

Resumir 15 anys d’història en unes poques línies pot resultar una tasca pràcticament impossible, però entre algunes de les activitats més destacades que podem citar es troben les dues rutes anarquistes celebrades pels carrers del Prat per divulgar la història de l’anarquisme local, la coedició del llibre “Anarquisme i alliberament nacional” o l’organització de la majoria d’edicions de la Festa de la Terra, entre molts altres actes, xerrades, presentacions de llibres, projeccions de documentals, etc.

Catarko, es defineix a sí mateix com un col·lectiu “nascut amb intenció de treballar per la transformació social i donar a conèixer el ideari llibertari al municipi” i ha aconseguit fer un salt generacional i sobreviure més enllà del seu nucli fundador. Actualment, treballa dintre del Casal Okupat i Autogestionat ‘La Llavor’ i entre els projectes més destacats es troba l’organització d’unes jornades llibertàries i la futura edició d’un llibre sobre la història de l’anarquisme al Prat, que inclourà en un dels seus capítols el desaparegut llibre de Demetrio Bereiain “El Prat. Ayer un pueblo sin estado”.