Denuncien que Bellvitge reincorpora sanitaris infectats per Covid-19 al seu lloc de treball rere 7 dies de aïllament domiciliari sense aplicar-los la prova PCR

April 26, 2020 in Actualitat, DRETS

«El govern espanyol llença un decret que obliga als sanitaris amb covid-19 a treballar tot i presentar símptomes una vegada passats 7 dies des de l’inici dels mateixos».

 

El 13 d’abril es va publicar la “Guia d’actuació en front el covid-19 en professionals sanitaris i socio-sanitaris”, on es detalla el protocol a seguir en cas de contagi dels treballadors sanitaris del covid-19. En aquest escrit els responsables de la sanitat espanyola reconeixen per escrit un fet rellevant, que els sanitaris que presentin símptomes lleus hauran de reincorporar-se al seu lloc de treball rere 7 dies de aïllament domiciliari. Així mateix modifiquen un dels punts de controvèrsia que s’havia donat amb la guia prèvia que es va publicar el 8 d’abril i que va ser durament criticada, segons la qual els sanitaris podien retornar al seu lloc de treball sense que se’ls hi realitzés el test diagnòstic.

Guia per a professionals sanitaris i socio-sanitaris

En aquest document, el departament de Sanitat espanyol detalla com s’han de gestionar de forma global els casos dels sanitaris, el protocol en casos lleus i greus en cas de contagi així com la gestió de treballadors sanitaris que tinguin exposició directa a casos de pacients amb covid-19.

Segons l’escrit, la gestió dels casos de sanitaris que contactin amb la secció de riscos laborals per presentar símptomes, es classificaran com a possibles o confirmats (segons si se’ls hi fa la prova o no). En aquest punt del document es fa patent que no s’estan realitzant les proves a tots els sanitaris sinó que es decideix segons el risc de transmissió, deixant sense cobertura a un dels sectors més importants actualment en la situació actual.

Text extret de la “Guia d’actuació en front el covid-19 en professionals sanitaris i socio-sanitaris”

En quant als casos lleus amb aïllament domiciliari, els sanitaris hauran de tornar a la feina rere 7 dies encara que presentin problemes respiratoris, retorn que es farà amb l’ús de mascaretes protectores; abans del retorn al seu lloc de treball però, se’ls hi realitzarà la PCR. El casos greus requeriran ingrés hospitalari, que finalitzarà si la seva situació clínica ho permet i mantindran un aïllament domiciliari durant 14 dies.

La diferenciació dels sanitaris contagiats de covid-19 amb símptomes lleus, contrasta amb la normativa aplicada a la resta de població amb la mateixa simptomatologia, que implica un tracte desigual aplicat als especialistes sanitaris. En aquests casos, en quant a l’aïllament, als casos que afecten a la població no vinculant amb els entorns de sanitat s’aplica un aïllament de 14 dies, mentre que al entorn sanitari només és de 7. En relació a aquesta disminució a la meitat dels dies d’aïllament en cas de coronavirus, la vicesecretària general de l’Associació de Metges Titulats Superiors de Madrid afirma que els hi “redueixen el temps [d’aïllament] a la meitat” i que no entenen “la diferència en la gestió quan el virus i la patologia és la mateixa”. També afirma que aquesta guia els posa “en situació de risc”.

Sobre la gestió dels treballadors amb exposició directa, el document oficial reconeix directament que es poden donar casos de contacte “estret” amb pacients afectats de coronavirus sense l’ús d’equips de protecció individual o EPI’s, és a dir mascaretes, bates, guants, etc. D’aquesta manera s’admet de manera oficial les reclamacions públiques que es venien fent des de fa temps i contràries al discurs emès als medis sobre la falta de material de protecció als hospitals.

Es confirmen les reclamacions sindicals sobre les condicions laborals dels sanitaris

Prèviament a la declaració oficial del govern espanyol en quant a les mesures d’actuació en cas de contagi dels professionals sanitaris, la secció sindical de la CGT a l’Hospital de Bellvitge ja havia denunciat les condicions no equànimes en les que es trobaven els treballadors sanitaris en vers la resta de població. Concretament rebutjava el protocol de l’Hospital per instar als  treballadors a tornar al seu lloc de treball rere 14 dies d’aïllament tot i haver donat positiu en coronavirus. Aquest fet, afirmen, “posa en risc als malalts, companys i resta de personal de l’hospital”.

«La secció sindical de la CGT denuncia l’últim protocol de Sanitat de l’Hospital de Bellvitge, que insta als sanitaris a tornar a treballar rere donar positiu en covid-19 rere els 14 dies de confinament».

Així mateix es denunciava la falta d’EPI’s, fet que podia elevar considerablement el nombre de contagis, la falta de controls setmanals o quinzenals dels treballadors i la incoherència de que aquells que hagin de tornar a treballar rere contraure la malaltia ho hagin de fer amb uns EPIs que s’ha demostrat que son escassos o inexistents.

La CGT també ha denunciat la falta de personal qualificat, sanitari i no sanitari, escassetat de llits, medicaments que pal·liïn la malaltia o materials sanitaris imprescindibles per la cura de la salut de les persones hospitalitzades.

Totes aquestes reclamacions s’enfoquen tant cap al sector sanitari especialitzat com per als sectors no especialitzats que treballen a centres mèdics i hospitals, a saber: personal de neteja, zeladors, manteniment, administratius, personal d’ambulància, etc.

Finalment, es reclama que es retorni a la sanitat pública tot el que si li va treure durant les retallades i que es reverteixi tot lo privatitzat en el sector públic, sense distinció entre la població.

Les contradiccions en quant als efectius en el personal sanitari

Tot i l’evidència de falta de sanitaris qualificats per afrontar la situació actual, el govern espanyol ha trigat a reaccionar. Inicialment, a principis de març, es va començar a recórrer a metges jubilats menors de 70 anys a fi de reforçar el sistema sanitari. Tot i això, en les mateixes dates, el govern va ignorar la petició d’altres sectors que podrien ser potencialment actius, com el cas dels metges cubans residents a l’estat espanyol que es van oferir a ajudar, sol·licitant que se’ls hi facilités l’aprovació dels títols oficials ja en procés d’homologació per part del Comitè de avaluació sanitari.

La gestió en aquest sentit ha estat incoherent fins i tot en els dies que ens ocupen. Fa menys d’una setmana es van fer públiques reclamacions sobre la temporalitat en el sector de la sanitat, com per exemple la supressió de contractes sanitaris laborals de Madrid i Castella i Lleó en plena pandèmia i que es faran efectives a finals d’abril, en comptes de finals de juny tal i com els hi van assegurar. En aquest sentit, el divendres 17 d’abril CCOO va anunciar que no es renovarien els contractes derivats de la pandèmia de més de 10.000 treballadors temporals, tot i que la situació actual segueix desbordant la capacitat dels hospitals.

La majoria treballadors adherits a aquests tipus de contracte s’han trobat amb una situació inestable: van començar a treballar sense signar el contracte i, al fer-ho, s’han trobat amb una data de finalització del mateix que diferia de lo que se’ls hi havia promès.

El 20% de població infectada pel covid-19 és personal sanitari

El percentatge de professionals sanitaris afectats pel coronavirus no deixa de créixer a un ritme alarmant: el passat dijous el nombre de casos positius ja sumava 34.355, un 4% més que el dia anterior.

El Ministeri de Sanitat espanyol apuntava en el seu últim informe científic-tècnic que l’augment desmesurat de casos ve degut, entre d’altres, a la falta de informació en la fase inicial del virus i de materials de protecció d’abastiment mundials. Segons l’Organització Mèdica Col·legial (OMC), les xifres son el resultat de l’absència de “les imprescindibles mesures de seguretat”  que haurien d’haver “preservat la salut dels professionals”.

Actualment l’estat espanyol és el país amb major taxa de contagis per covid-19 en els seus professionals sanitaris inclús per davant de Itàlia, que presenta un percentatge del 10%. Així ho confirma el informe que va fer públic el passat dijous el Centre Europeu per al control y Prevenció de Malalties (European Centre for Disease Prevention and Control).