El personal sanitari de l’Hospital de Bellvitge reclama drets laborals i més mesures de protecció contra la COVID-19

May 13, 2020 in Actualitat, DRETS

«Amb motiu del Dia Mundial de la Infermeria, ahir el personal sanitari de diversos hospitals catalans va convocar protestes».

 

Les professionals de la salut han convertit el Dia Mundial de la Infermeria en una jornada reivindicativa, que enguany s’ha viscut en plena pandèmia del coronavirus. Sota el manifest #AplausosEnDerechos, l’equip d’infermeres, auxiliars i zeladores d’infermeria de l’Hospital de Bellvitge ha reclamat recuperar les condicions laborals d’abans de les retallades, tenir uns contractes de feina més estables i, sobretot, que se’ls garanteixi més mesures de protecció contra la COVID-19, entre altres reivindicacions.

Les protestes també s’han fet escoltar a altres hospitals de Barcelona com Vall de Hebron o l’Hospital del Mar.

Des del sindicat CGT de l’Hospital de Bellvitge, coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, han reivindicat millores laborals i més seguretat per fer front a la pandèmia del coronavirus. Per això s’han adherit al manifest de les treballadores de l’Hospital de la Vall d’Hebron que recull demandes pel que fa a les condicions laborals, com ara recuperar la jornada de 35 hores o les ràtios de sanitari per pacients. També exigeix “seguretat” al lloc de feina i esmenta la “falta d’Equips de Protecció Individual (EPIs), tests, mascaretes no homologades” i recorda que hi ha més de 40.000 sanitaris contagiats a tot l’Estat. “Ser valorats com a professionals, no com a herois”, trasllada el document.

La delegada del sindicat CGT a l’Hospital de Bellvitge, Maribel Ramírez, en declaracions a L’Hdigital ha remarcat que han patit “les mancances que les retallades van deixar a la sanitat pública”. En aquest sentit, Ramírez ha volgut denunciar que, a hores d’ara, segueixen sense saber si han posat en risc a les seves famílies perquè no se’ls ha fet les proves PCR. En l’àmbit laboral, la delegada del sindicat CGT a l’Hospital de Bellvitge ha reivindicat uns “contractes dignes” i “una borsa de treball transparent i justa”.

Els sanitaris denuncien que han hagut de treballar amb EPI reutilitzats o trencats durant l’emergència sanitària de la Covid-19. En alguns centres, fins i tot, es van haver de fabricar els equips de protecció amb bosses d’escombraries en alguns moments de la pandèmia. 48.320 professionals sanitaris s’han contagiat del coronavirus a l’estat espanyol, segons dades del Ministeri de Sanitat espanyol d’aquest dilluns.

Sous de 1.000 a 1.500 euros

A Catalunya, el personal d’infermeria -majoritàriament dones- ocupa 46.391 persones. El seu sou net és de mitjana d’entre 1.000 i 1.500 euros, en funció de si es treballa en residències o hospitals públics, per exemple, un sou que pot ser superior quan s’hi afegeixen els plusos per objectius o torns.

Les últimes dades de què disposa el consell de col·legis d’infermeres i infermers de Catalunya, del 2016, diuen que hi ha una ràtio de 5,2 infermers per cada 1.000 habitants, quan a Europa és de 8,4.

Per això demanen augmentar la ràtio, menys precarietat en els contractes, que es convoquin places, que s’acabin els interinatges, que es pugui recuperar la jornada de 35 hores i que es reverteixin les retallades que s’han fet fins ara.