Impulsors de la iniciativa «La vida abans que el capital» conviden a “canviar els balcons per les places i baixar les pancartes i cassoles als carrer”

May 26, 2020 in Actualitat

Aquest dimarts el Prat va sumar-se a les més de la quarantena de concentracions que s’estant realitzant setmanalment en diversos indrets de Catalunya sota el lema La vida abans que el capital. La convocatòria que s’estendrà a tots els dimarts a les 20h a la plaça de la Vila, va realitzar-se a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #RecuperemElsCarrers, i especificava que tots els participants “havien de dur la seva mascareta i respectar les distàncies de seguretat”.

Els barris, pobles i viles hem decidit recuperar els carrers!”, diuen els impulsors de la iniciativa, que fan una crida a “canviar els balcons per les places i baixar les pancartes i cassoles als carrers” d’arreu del territori català, per reivindicar “el dret a protestar i mobilitzar-nos als barris, pobles i ciutats” i “assenyalar els culpables, respondre els abusos dels governs i alçar la veu per defensar la vida abans que el capital”.

El manifest La vida abans que el capital apunta que la situació desencadenada per la crisi del coronavirus “no ha fet més que aïllar-nos socialment”, ja que les administracions han posat, un cop més, “els interessos dels poderosos per davant dels de la gent, i han aprofitat per guanyar terreny per afavorir les grans empreses i multinacionals dels diferents sectors productius, alhora que han augmentat, també, la repressió i la suspensió de drets i llibertats”.

El text enumera totes les dificultats de la classe treballadora davant la crisi del coronavirus: aplicació d’ERTOs però obligatorietat d’anar a treballar, les dificultats de les treballadores sanitàries i de cures, impagaments hipotecaris i de lloguers, amenaça de talls de subministraments bàsics… a més, reclamen que s’acabi “la militarització dels barris” i també les batudes racistes per part dels cossos policials.

Davant d’aquesta crisi, La vida abans que el capital també exposa algunes propostes, i anima a treballar teixint suport mutu a través de xarxes com els sindicats d’habitatge o assemblees veïnals.

Entre les mesures urgents, la iniciativa inclou la prohibició d’EROs, ERTOs i acomiadaments a empreses que tinguin beneficis, l’augment del salari mínim interprofessional o una prestació econòmica garantida a totes les persones sense ingressos, a més d’un increment dels impostos a les rendes altres, al gran capital i les grans fortunes.