Inspecció de Treball sanciona a Amazon per cessió il·legal de treballadors

juny 15, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«Inspecció de Treball constata que el gegant del comerç electrònic no fa el gruix del repartiment dels paquets amb el seu personal, tot i que té estructura i activitat pròpia per fer-ho».

Segons informacions publicades per  TV3, Inspecció de Treball constata que el gegant del comerç electrònic, Amazon, no fa el gruix del repartiment dels paquets amb el seu personal, tot i que té estructura i activitat pròpia per fer-ho, i, en canvi, prefereix subcontractar la feina a quatre empreses. Són almenys 350 treballadors que, tot i ser d’altres empreses, reben ordres i directrius d’Amazon i, per això, els inspectors conclouen que és una cessió il·legal. Aquesta és una pràctica que utilitzen sovint les grans empreses per estalviar-se el cost que els representa tenir en plantilla i sota les condicions de conveni centenars de treballadors .

En considerar-se una cessió il.legal de treballadors,  els 350 empleats podrien demanar passar a ser contractats directament per Amazon. Segons fonts del Departament de Treball, això milloraria de forma substancial els horaris, sous, condicions i la capacitat de negociació que ara tenen.

Aquesta actuació de la Inspecció de Treball està enfocada a reduir la precarietat i la pèrdua de drets que sovint pateixen els treballadors subcontractats i que ja té precedents en casos com els de les indústries càrnies.

De tota manera, aquesta actuació no inclou els centenars a Catalunya, i milers a Espanya, d’autònoms  que també treballen i fan el repartiment per Amazon.

En aquest cas, com afecta les cotitzacions a la Seguretat Social, és la inspecció del Ministeri la que té competències. En els últims anys ha estat constant el degoteig de jutges que a petició de la Inspecció han obligat a empreses com Glovo o Delivero a contractar com a propis als repartidors considerats “falsos “autònoms.

 

Informacions publicades originalment per Anna Farrero a la pàgina de la CCMA