L’exigència per un “pla de xoc social” que reforci el model sanitari públic es manifesta també a les portes de l’Hospital de Bellvitge

June 22, 2020 in Actualitat, DRETS

Foto: Plataforma en defensa de la salut i la sanitat pública del Prat

Mig millar de col·lectius han organitzat aquest dissabte una jornada de protestes en 16 ciutats de l’Estat espanyol per exigir una sortida justa de la crisi i un pla de xoc social que “posi la vida al centre”.

La cita ha tingut lloc a les 20 hores de forma simultània en 16 ciutats repartides per tot l’Estat espanyol, entre les que podem citar també l’Hospital de Bellvitge.

Els concentrats davant les portes d’aquest centre hospitalari de referència per tots els habitants del Prat, reclamaven “més recursos i menys externalitzacions”. “L’objectiu de la concentració d’avui és revertir el procés privatitzador que suposa treure recursos a la sanitat pública per donar-los a la privada. Fa falta reforçar l’atenció primària, que ha estat la gran protagonista amagada d’aquesta pandèmia”, va declarar el responsable de comunicació de Marea Blanca de Catalunya, Enric Feliu.

Més de 180 entitats de tota Catalunya participen en aquesta iniciativa d’àmbit estatal. Entre les quals, i pel que fa l’àmbit sanitari, s’hi van sumar la Marea Blanca i la Coordinadora Antiprivatizació de la Sanitat.

L’objectiu: reclamar al Govern espanyol que posi tota la carn a la graella per desenvolupar “un pla de xoc social que posi al centre de l’agenda la defensa d’una sortida justa a la crisi”, com assenyalen les organitzacions convocants.

Les exigències de la plataforma de col·lectiu, agrupats sota el nom de Pla de Xoc Social, se centren en el rescat de les persones en contrapartida al rescat de les empreses del IBEX35, ajudes mil milionàries públiques que ja es van veure en el passat en contexts similars que de nou tornen a produir-se aquests dies, com els plans d’ajudes al sector de l’automoció anunciats o el pròxim rescat d’Iberia que fonts del sector donen per fet en les pròximes setmanes.

El repartiment de treball, la renda bàsica incondicional, els serveis públics, un habitatge adequat, mesures contra la violència masclista i la regularització de persones migrants són els eixos principals sota els quals es mou el manifest fet públic per la plataforma, que advoca a més per exigir la devolució del rescat bancari abonat rere la crisi financera de la passada dècada i d’una reforma fiscal “que gravi les grans rentes i fortunes, garantint que la crisi econòmica, social i mediambiental no la paguen les de baix com ja va ocórrer en 2008”.