La mort de Rafael Español fa definitiva la impunitat per la malversació de 12,2 milions d’euros de ‘La Seda’

juliol 16, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«Mor Rafael Español, l’empresari proper a la família Pujol Ferrusola i expresident de La Seda, que va esquivar la presó tot i tenir tres condemnes».

 

Poca gent recorda ja qui és Rafael Español; qui va ser al seu dia el poderós president de La Seda de Barcelona, la històrica empresa pratenca, va morir recentment el passat 30 de juny.

Feia temps però, que els dies daurats d’Español havien quedat enrere: en el moment de la seva mort pesaven sobre ell tres condemnes de presó per diferents delictes econòmics comesos quan dirigia La Seda. Però algun poder devia conservar Español perquè, per molt sorprenent que sembli, mai no va entrar a la presó. Fa gairebé dos anys va rebre l’última condemna, però l’exdirectiu va seguir estant sempre en llibertat i no ha hagut de trepitjar la presó ni un sol dia.

Un cop condemnat, l’expresident de La Seda va demanar als jutges que suspenguessin la seva entrada a la presó perquè havia demanat un indult al govern espanyol i els jutges l’hi van concedir. Això era l’estiu del 2018. En concret, Español va demanar l’indult per dues de les sentències que tenia en contra, que eren les dues més elevades i, per tant, les que l’obligarien a entrar a presó.

Un històric del sector negocis de Convergència

Aquest directiu veterà va ser un home molt proper a la Convergència i Unió de Jordi Pujol. Tant que, poc després del pacte del Majestic entre CiU i PP, l’any 1996 Pujol va col·locar Español al consell d’administració d’Endesa. Una empresa presidida per Español va moure 1,2 milions de la trama Pretòria, en col·laboració amb Lluís Prenafeta i Macià Alavedra.

A la seva vegada, durant la seva presidència, el fill primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas van passar pels consells d’administració i equips directius de La Seda.

Les rebaixes de la fiscalia

Les tres condemnes contra Español eren per fets similars: el desviament de fons de La Seda de Barcelona cap a la seva butxaca. Totes tres sentències també tenen en comú que van arribar després d’acords signats entre Español i la Fiscalia, que en les tres ocasions van rebaixar enormement les seves peticions inicials de presó per al directiu.

En el primer cas, la Fiscalia demanava 27 anys i mig de presó per a Español per la malversació de 12,2 milions d’euros. Finalment, la pena es va rebaixar a 1 any i 11 mesos de presó perquè una part dels diners s’havia retornat i perquè el procés judicial havia patit “dilacions indegudes”, ja que els delictes s’havien comès entre el 2001 i el 2004 i la sentència era del 2015.

En el segon cas, sentenciat el 2017, la condemna va ser de 2 anys i mig per delictes continuats d’apropiació indeguda i falsedat documental. Español i altres directius van fer veure que La Seda havia venut milers de tones de plàstic PET a una altra empresa, però era mentida. La Fiscalia, que demanava 12 anys de presó, es va conformar amb una cinquena part.

Finalment, l’última condemna és del març del 2018, aviat farà dos anys. La Fiscalia demanava 13 anys i 9 mesos de presó per haver desviat, juntament amb altres persones, 18 milions d’euros de La Seda el 2008, un any abans de deixar el càrrec. Altre cop les “dilacions indegudes” i el fet que els acusats tornessin part dels diners va seduir el ministeri fiscal per rebaixar la petició de pena a 2 anys i quatre mesos.

És per aquests dos últims casos pels quals Español esperava en llibertat que el govern central l’indultés. La llei d’indult, que data del 1870 tot i que s’hi han anat introduint modificacions, és poc concreta i no fixa cap termini per al perdó, tot i que els expedients més urgents o importants s’acostumen a accelerar. És evident que aquest no era el cas de Rafael Español, que, mentrestant, gaudia de llibertat.

Español va presidir La Seda entre 1993 i 2009, l’últim any només del consell d’administració, abans de la fallida de la companyia. Des de l’any 2013 la planta històrica de La Seda al Prat es troba en mans de l’empresa Cristian Lay després de que un jutjat mercantil li adjudiqués la planta.

 

Informació associada:

El fiscal demana dotze anys de presó per l’expresident de La Seda Rafael Español

La caída del ‘sector negocios’ de Convergència

 

Article basat en informacions publicades pel Diari Ara i redactades pel periodista Àlex Font, o de La Riuada.