Ecologistes i veïns alarmen dels abocaments d’aigües fecals a les platges del Baix Llobregat i espais naturals

July 25, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«Les entitats han fet una nova marxa amb banderes i taüts negres de Gavà a Castelldefels per evidenciar la seva indignació pel repetits episodis d’abocaments d’aigües residuals a les platja de Castelldefels i a l’espai natural de l’Olla del Rei».

 

Entitats del Baix Llobregat, com Ecologistes en Acció o Quercus, i entitats veïnals, com l’Associació de Veïns de Gavà-Mar i la Plataforma Salvem l’Olla del Rei o Aturem el Pla de Ponent, S’han mobilitza’t per segona setmana consecutiva per denunciar els ”greus i continus” abocaments d’aigües residuals a les platges del Baix Llobregat i a la zona humida de l’Olla del Rei, que tenen lloc coincidint amb els episodis de pluges o d’altres incidències.

Si el passat divendres 17 una manifestació va recórrer els carrers de Castelldefels, ahir dissabte una marxa va recórrer pel litoral el camí que va de Gavà a Castelldefels entre banderes negres, taüts i excrements gegants fets de cartró per il·lustrar la seva “indignació” per aquest fets.

Les entitats fa anys que denuncien que el sistema d’aigües residuals dels municipis litorals de la comarca té “greus deficiències” que provoquen abocaments al medi natural, tant en rieres com al mar. Han afegit que això provoca “un greu impacte ambiental i un risc per a la salut” de les persones.

Ecologistes en Acció ha apuntat que un dels problemes és que el sistema que bombeja les aigües residuals cap a l’estació depuradora de la Murtra, entre Gavà i Viladecans, ha quedat obsolet i és insuficient, cosa que provoca incidències i avaries contínues. En concret, comptabilitzen fins set incidències en els darrers onze mesos, en cinc de les quals hi van haver abocaments d’aigües fecals.

D’altra banda, han assenyalat l’absència de xarxa separativa d’aigües a Gavà, situació que provoca que les aigües de pluja es barregin amb les fecals en un sol tub, que va cap a la depuradora de la Murtra. Han afegit que com que no hi ha capacitat per a tota l’aigua n’hi ha que surt cap a la riera de les Parets i d’aquí cap a la de Canyars i al mar.

Davant d’aquesta situació, Ecologistes en Acció acusa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de responsable “en bona mesura” de la situació, ja que ha assegurat que és coneixedora dels problemes a Castelldefels però no els ha afrontat. Entre aquests, ha situat “gravíssimes” superacions dels valors segurs per a bacteris coliformes fecals. Ha afegit però que els ajuntaments d’aquests municipis són “corresponsables”.

L’entitat ha afirmat que no es tracta només d’un problema ambiental sinó també de salut pública ja que es poden produir “infeccions severes”.

 

Article basat en informacions publicades al Diari de Barcelona i informacions pròpies.