La contaminació torna a pujar al Prat després de registrar mínims històrics durant el confinament

July 29, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«Els nivells de contaminació augmenten al Prat, però es segueixen mantenint per sota dels valors considerats perjudicials per a persones, animals i vegetació».

 

Des del inici del confinament causat pel covid-19 fins a l’actualitat, la reducció de la contaminació de l’aire s’ha fet patent de forma global. Al Prat Llibertari hem anat fent un seguiment de la seva evolució a la nostra població durant tot aquest temps i, amb aquest article, volem fer un últim anàlisis en aquest sentit un cop establerts en la “nova normalitat”.

Volem recordar que els valors que es mostren son de diòxid de nitrogen (NO2), que és el principal contaminant a zones urbanes i industrials. Les mesures que es reflecteixen en aquest article procedeixen del punt de mesura de Jardins de la Pau i han estat consultades accedint a les dades públiques de la Generalitat.

Torna a pujar el índex de contaminació al Prat

Per tal de poder visualitzar de forma completa l’evolució de la contaminació de l’aire, mostrem una gràfica on figuren els valors resumits des de finals de març fins el mes de juny, aquest inclòs.

Com es pot observar, des dels inicis del confinament fins a la fase 1 (on trobem el valor mínim del període analitzat), la nostra població ha reduït considerablement els nivells de NO2. A partir de la fase 2 però, els nivells tornen a augmentar fins a situar-se per sobre de les concentracions de la primera setmana de confinament .

Des de que varem entrar a la fase 3-4 al mes de juny, on el índex de contaminació va arribar fins els 18,08 µg/m³, els valors de concentració de NO2 han seguit augmentant progressivament: la dada mitja registrada durant la setmana passada va ser de 18,79 µg/m³.

Tot i així, el Prat es situa per sota dels nivells que podrien arribar a ser perjudicials: el límit anual establert per l’Estat Espanyol per a la protecció de la salut de les persones es troba en 40 µg/m³ i en 30 µg/m³ per evitar l’afectació ambiental. Actualment, a més, ens trobem molt per sota de les últimes dades públiques anuals, que reflexen un índex que al 2018 se situava en un 34 µg/m³.

 

Informació relacionada:

La contaminació al Prat cau a la meitat i marca mínim històric

Reducció d’un 21,95% de la contaminació al Prat en només una setmana

La contaminació al Prat torna a marcar un mínim històric després del repunt de Setmana Santa