Nou cop a Amazon: Inspecció de Treball considera falsos autònoms part dels seus repartidors

setembre 1, 2020 in Actualitat, ECONOMIA

«Segons ha donat a saber TV3, ja s’està donant d’alta els repartidors de la divisió d’Amazon Flex a Barcelona i Madrid. El gegant nord-americà no hi està d’acord i apel·larà».

x Iván Gutiérrez | TV3

Nou cop a Amazon per part d’Inspecció de Treball. Si fa uns mesos la companyia i algunes repartidores subcontractades van ser multades per cessió il·legal de treballadors, ara, Inspecció de Treball posa el focus sobre la seva divisió de conductors autònoms, anomenada Amazon Flex. Considera que aquests repartidors en realitat són falsos autònoms, tal com ja va fer amb altres companyies, com Glovo o Deliveroo.

Amazon Flex és la divisió amb què el gegant nord-americà utilitza autònoms com a repartidors amb els seus cotxes particulars. No té res a veure amb el gruix de la seva logística, que es fa a través d’empreses repartidores subcontractades amb treballadors assalariats.

I és aquí, a Amazon Flex, on segons confirmen fonts oficials a TV3, Inspecció està actuant d’ofici donant d’alta tots els repartidors autònoms. Ara per ara s’està actuant a Barcelona i Madrid i seguiran Sevilla i Bilbao segons asseguren les mateixes fonts. Per tant, hi ha una afectació de milers de repartidors i una sanció d’uns quants milions d’euros.

Missatges d’alta a la Seguretat Social

A la pràctica, molts repartidors autònoms estan rebent missatges d’alta a la Seguretat Social amb l’empresa Amazon Spain Fulfillment, que és la que durant els últims anys englobava els magatzems i la logística.

L’actuació s’està fent de forma retroactiva, per tant, molts repartidors estan rebent l’alta i la baixa a la vegada tot i que ja ni hi treballen. Però Amazon serà sancionada pel temps que van ser-hi treballant, tant si hi han estat un any com un mes. Tot plegat, pel que es van estalviar en cotitzacions a la Seguretat Social sumant-hi un recàrrec del 20%. Una vegada s’aixequi l’acta de liquidació, l’empresa podrà recórrer. Aleshores, la decisió de si són treballadors autònoms o assalariats serà d’un jutge de la secció social, i en un grau més alt, del Suprem.

Amazon apel·larà

Però Amazon, havent revisat les al·legacions, apel·larà segons ha confirmat la mateixa empresa a TV3. En un comunicat, el gegant nord-americà diu que està “en desacord amb la resolució, i que apel·laran tot i estar cooperant plenament amb les autoritats laborals”. Afegeixen que Amazon “està orgullosa de poder oferir una àmplia varietat d’oportunitats a tot Espanya, incloent-hi un petit percentatge d’autònoms que col·laboren amb nosaltres repartint paquets de forma independent, amb l’opció i la flexibilitat de realitzar entregues en franges horàries que els vagin millor i obtenir ingressos addicionals”.

Certament, molts autònoms d’altres professions es van posar a repartir per a Amazon Flex durant la pandèmia, però Inspecció discrepa en el fet que els autònoms puguin escollir horaris, ja que creuen que només tindran feina si s’ajusten a les necessitats de l’empresa mitjançant una puntuació.

El mateix camí de Glovo i Deliveroo

És la mateixa actuació que Inspecció ja ha portat a terme amb empreses com Deliveroo, cas en què el Suprem fins i tot va acabar donant la raó a Inspecció, o Glovo, on es van aixecar actes a tot l’estat definint els seus repartidors com a falsos autònoms.

En aquest cas, qui va denunciar Amazon Flex a les oficines d’Inspecció de Treball va ser la UGT fa un any, que assegurava que s’establia un sistema d’avaluació constant per part de la plataforma i el client que determinava les hores que podria treballar la setmana següent. Per tant, de facto “els treballadors estan obligats a acceptar les condicions imposades per Amazon, a més d’una formació prèvia obligatòria”.

José Antonio Pasadas, secretari de polítiques sectorials de la UGT a Catalunya, assegura que “fins i tot es donen més indicis de laboralitat que a Glovo o Deliveroo, ja que es demana durant l’horari tenir exclusivitat per a Amazon i es vinculen els blocs horaris a un salari, de 28 a 56 euros per blocs de quatre hores”. L’origen d’aquestes actuacions és el Pla Director per un Treball Digne, aprovat pel govern espanyol el juliol del 2018.