El canvi del nom del passeig dedicat a l’emèrit rei Juan Carlos arriba al Ple Municipal

setembre 9, 2020 in Actualitat, POLÍTICA

Aquest dimecres el Ple de l’Ajuntament del Prat debatrà la proposta presentada conjuntament per ‘El Prat en comú’ i ‘Podem’ d’encarregar a la comissió de nomenclàtor que canviï el nom de l’actual passeig de Joan Carles I.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ja va anunciar el passat mes de juny que presentarien mocions perquè el Congrés investigui Joan Carles I als ajuntaments on tinguin representació. “Si la mesa del Congrés veta la comissió d’investigació sobre la monarquia, que sigui el món municipal qui la forci a reconsiderar aquesta decisió”, va declarar llavors Mena en roda de premsa.

A la qüestió de la comissió d’investigació en el cas específic del Prat s’ha unit la proposta de canviar el nom del carrer dedicat al seu dia pel consistori al llavors cap d’estat, Juan Carlos I de Borbón. Una reclamació que s’uneix a l’efectuada des d’-Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers-, una plataforma que treballa des de fa més d’una dècada al Prat per la desaparició dels carrers dedicats a personatges relacionats amb la passada dictadura franquista.

Des de la plataforma coincideixen amb la moció a assenyalar els escàndols que esquitxen l’excap de l’Estat, investigat per presumptes delictes de frau i blanqueig de capitals, actualment refugiat a l’estat autocràtic dels Emirats Àrabs Units. I assenyalen a aquesta institució com una herència directa del franquisme, a més de qüestionar públicament el relat oficial que se’ns va oferir durant la transició sobre el paper del monarca al fallit cop d’estat del 23F, que havia d’encapçalar el General Armada.

El text que debatrà el plenari municipal proposa així mateix modificar l’article de l’Ordenança Municipal de Nomenclàtor que actualment preveu que el cap de l’Estat sigui l’única persona viva amb el nom de la qual es pugui anomenar un espai públic al nostre municipi.