Metges de Catalunya crida a la vaga a l’atenció primària per la millora de les condicions laborals i de recursos

octubre 14, 2020 in Actualitat, DRETS

«Segon dia de vaga entre els professionals sanitaris d’atenció primària a causa de condicions laborals precàries i falta de recursos materials»

 

Ahir dimarts va començar la vaga en el sector de sanitat d’atenció primària que durarà 4 dies, fins divendres 16. La convocatòria ha estat emesa per Metges de Catalunya i reclama l’augment de la plantilla mèdica i de recursos disponibles (els equipaments son de mínims i no responen a les necessitats reals), així com la millora de les retribucions per tal de “retenir i captar el talent mèdic” i poder assumir el volum de feina, que ha augmentat en un 20% a causa de la pandèmia.

Aquesta deficiència de personal ha provocat un augment del esgotament físic i mental del personal actiu que fa que, segons el president del Col·legi de Metges de Barcelona, un 48% dels metges d’atenció primària se sentin “més cansats” i “menys preparats” per fer front a una segona onada a causa del Covid. Aquest esgotament ha arribat a tal punt que el 31,7% d’aquest metges s’ha plantejat deixar la seva professió durant els darrers mesos de pandèmia.

La situació actual en aquest sector no ve d’ara, sinó que s’ha sumat a les retallades que ha patit la sanitat durant una dècada, deixant en evidència un sistema sanitari feble. Aquesta afectació inclou a tota la plantilla: metges, infermeres i personal administratiu. La delegada de UGT a Terres de l’Ebre i infermera de CAP alertava de que “les plantilles s’han retallat i mai estan al 100%”.

Segons el Sindicat de Metges de Catalunya, la vaga està tenint un seguiment del 60%, tot i que el Institut Català de la Salut l’ha situada en el 19,7%. El Departament de Treball ha declarat un serveis mínims per garantir la assistència a la població.

Al nostre municipi la Plataforma de Defensa de la Salut i la Sanitat Pública s’ha tornat a reunir com cada dimecres al CAP de Avinguda Verge de Montserrat per reclamar una sanitat pública i de qualitat i protestar per la sobrecàrrega que pateixen els professionals sanitaris.