Grups ecologistes i veïnals del Baix Llobregat es reactiven i reclamen una moratòria urbanística a la comarca

octubre 26, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«Un centenar de persones, en representació de 46 entitats procedents de 15 municipis del Baix Llobregat i de l’Hospitalet de Llobregat s’han aplegat aquest cap de setmana mitjançant videoconferència en la primera jornada contra l’especulació urbanística»

 

La reivindicació d’una moratòria urbanística d’un mínim de dos anys al Baix Llobregat i l’Hospitalet ha guanyat suports aquest cap de setmana en la primera jornada contra l’especulació urbanística, convocada pels signants del manifest SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet. La moratòria hauria d’afectar totes les obres i projectes d’habitatges o d’edificis industrials en terrenys que actualment siguin d’ús agrícola o forestal, o que puguin afectar els connectors ecològics identificats al Pla territorial metropolità de Barcelona (PTMB). Conjuntament amb la moratòria, també reclamen un procés participatiu ampli per decidir el model urbanístic, i reorientar un model ancorat encara bàsicament en el Pla General Metropolità de 1976, i que representa una amenaça en un territori com el delta, de gran valor natural.

L’assemblea s’havia de celebrar al Prat de Llobregat dissabte passat, 24 d’octubre, però finalment els organitzadors van decidir fer-la per videoconferència, a causa de les mesures de precaució sanitària per la COVID-19. Hi van participar un centenar de persones, en representació de 46 entitats o col·lectius diferents i procedents de 15 municipis del Baix Llobregat, de l’Hospitalet de Llobregat i també d’altres municipis de la conca del Llobregat.

La jornada va tenir dues parts diferenciades. Primer es van fer cinc tallers temàtics sobre Canvi climàtic i urbanisme, Accions a nivell europeu, el Parlament ciutadà metropolità, Comunicació i xarxes socials i Recursos jurídics i tècnics, tots a càrrec de persones expertes. I en la segona part es va fer la primera assemblea oberta de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, amb la participació dels representants de la plataforma SOS Costa Brava. L’assemblea es va mostrar partidària d’una reorientació total de l’urbanisme metropolità.

El manifest SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet es va presentar el 13 de març passat, la vigília de la declaració de l’estat d’alarma. Fins al moment s’hi han adherit formalment 41 entitats i col·lectius molt diversos, des d’associacions ecologistes fins a grups locals i comarcals de lluita contra diferents projectes urbanístics, com Ni un pam de terra del Prat de Llobregat, No més blocs del barri de Bellvitge, No al PDU Gran Via Llobregat de l’Hospitalet , Salvem Oliveretes de Viladecans, No al Pla de Ponent de Gavà, Plataforma de Defensa dels Béns Comuns de Sant Boi, o Salvem l’Olla del Rei de Castelldefels entre molts altres. També hi donen suport entitats de llarga trajectòria com la Unió de Pagesos, DEPANA, Ecologistes en Acció, Greenpeace Catalunya, la Xarxa per la Sobirania Energètica o la Taula del Llobregat.

Les xifres que exemplifiquen aquesta pressió urbanística sobre el delta del Llobregat i sobre els espais agraris i forestals de la comarca són esfereïdores… 26 gratacels a l’únic espai agrícola de l’Hospitalet, 4.968 habitatges i quatre nous barris al darrer corredor natural entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat, 6 blocs de 40 pisos cadascun a la pineda del turó del Castell de Castelldefels, 2.377 nous habitatges a la zona agrícola i forestal d’Oliveretes, al peu del Montbaig, 261 habitatges en una riera de la serra de Collserola, els Plans urbanístics ARE Prat Nord i ARE Prat Sud, o l’enèsima ampliació de l’aeroport del Prat són només alguns exemples del mig centenar de plans urbanístics previstos o ja en marxa que sumen al voltant de 70.000 habitatges nous i centenars d’hectàrees de nous polígons industrials i que afecten a gairebé la totalitat dels municipis del Baix Llobregat i al terme municipal de l’Hospitalet, població històricament baixllobregatina inclosa administrativament dins del Barcelonès.

Inspirades i motivades per les recents fites d’altres iniciatives semblants, com l’aturada de 10 dels 16 plans urbanístics previstos al litoral de les comarques gironines per SOS Costa Brava, els ecologistes del Baix Llobregat i l’Hospitalet volen “representar la societat civil preocupada per la situació territorial, social, ambiental i econòmica de la comarca”, al temps que es proposen “aturar la contribució negativa de l’urbanisme metropolità a la crisi ambiental i aconseguir una reorientació total del model territorial” basats en un més que qüestionable Pla  General Metropolità de 1976, aprovat per les autoritats tardofranquistes fa més de quaranta anys, quan encara no hi havia emergència climàtica ni en prou feines consciència ecològica i amb la intenció de fer de Barcelona i la seva àrea metropolitana una gran urbs homogènia com altres grans urbs del planeta.

 

____________________________________________________________

 

Informació relacionada:

La importància del Delta de Llobregat

La Plataforma ‘Ni un pam de terra’ mostra la seva oposició a “la destrucció dels espais agraris” pratencs

Què podem fer per protegir les zones agrícoles al voltant de les grans ciutats?

Les noves amenaces al Delta provoca un renéixement de moviments ecologistes i veïnals per protegir el territori

Ecologistes reclamen una solució que eviti la urbanització del darrer corredor biològic entre el Parc del Garraf i el Delta de Llobregat

La mobilització popular aconsegueix aturar les obres que amenaçaven destruir l’espai natural de l’Olla del Rei a Castelldefels