El Casal ‘La Llavor’ anuncia la suspensió de la presentació del documental sobre l’assassinat de Pedro Álvarez

novembre 17, 2020 in Actualitat, CULTURA by admin

«El llargmetratge suspès a causa de la situació actual derivada del Covid-19, narra el cas, encara sense jutjar, de l’assassinat del jove al barri de la Florida fa 27 anys. Ahir al Parlament diversos grups parlamentaris van fer petició perquè ‘Nosotros no Olvidamos’ es programi a TV3».

 

El Casal La Llavor ha anunciat la suspensió de la presentació inicialment prevista per aquest dissabte de Nosotros no olvidamos, amb la presencia del seu director, Damià Puig i de Juanjo Álvarez. El documental que narra la lluita contra l’oblit sobre l’assassinat de Pedro Álvarez l’any 1992.

La història va ocórrer fa 27 anys, però no s’ha celebrat cap judici i el cas va prescriure recentment deixant impune l’assesinat. Els fets van passar la nit del 15 de desembre de 1992 en L’Hospitalet de Llobregat. Pedro Álvarez, de tan sols 20 anys, estava acompanyant a la seua parella a casa. Quan ella s’acomiadava d’ell, un vehicle que circulava a gran velocitat quasi l’atropella en un pas de vianants. La jove va protestar i el conductor va eixir del cotxe, la va espentar al sòl i Pedro es va interposar. L’home va traure una arma, el va disparar i va fugir. Una de les bales va travessar el crani del jove.

El sospitós d’aquest assassinat és un policia nacional que aquella nit anava de paisà i que, posteriorment, va ser identificat per la parella de la víctima. Malgrat això, va sortir en llibertat en sis dies i va evitar el banc dels acusats per la insuficiència de proves.

Es tracta d’un documental de la  productora ACATS amb un estil molt particular i fresc, sense cap entrevista, sense cap guió preestablit, que intenta alterar el menys possible el ritme dels seus personatges. El director del documental, Damià Puig, assegura que la intenció amb aquest estil respon a la voluntat d’“integrar a l’espectador el màxim possible a la realitat viscuda”. Puig també destaca la gran vàlua del guió, amb el seguiment del pare de Pedro, “un home que viu a peu de carrer cada desallotjament, manifestació, acte o xarrada antirepressiva”.

En un moment com l’actual, en què l’assassinat de George Floyd als Estats Units ha destapat tota una realitat d’abusos policials i la impunitat de la qual gaudeixen si els casos no es fan virals, és necessari veure que fets com aquest també ocorren aquí.

Cal remarcar que, la jutgessa del cas que va deixar en llibertat el detingut (el policia només va estar 6 dies detingut) va ser María José Magaldi Paternostro (finalment va arxivar la causa l’any 1995). La jutgessa va ser doblement ascendida al cap de poc temps. Primer a un jutjat penal de Barcelona i després a l’Audiència Provincial (María José és germana de la  fiscal Ana Magaldi Paternostro que l’any 2017 va investigar l’expulsió de policies d’hotels, per “delicte d’odi”).

Ahir al Parlament diversos grups parlamentaris van fer petició perquè ‘Nosotros no Olvidamos’ es programi a TV3. Esperem que facin cas i esperem que pugem veure aviat el documental

____________________________________________________________

 

Informació relacionada:

Apunt de preesciure l’assassinat de Pedro Alvarez: El cas que el Ple Municipal del Prat no va voler tractar

Els pares de Pedro Álvarez demanen per darrera vegada als jutges que l’assassinat del seu fill no quedi impune