La PAH exigeix als ajuntaments que es multin als bancs que no compleixin la Llei 24/2015

novembre 16, 2020 in Actualitat, DRETS by admin

«Els activistes s’han concentrat aquest dilluns al matí a la plaça de la Vila del Prat per reclamar a l’Ajuntament i a la Generalitat “que es posin les piles” i exigeix sancions als grans tenidors que no ofereixin lloguers socials».

 

Imatge extreta d’El Prat Radio

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) considera que els ajuntaments catalans són “còmplices” dels desnonaments per no “esprémer” la Llei 24/2015, que permet als governs municipals multar amb fins a 90.000 euros grans propietaris que desnonen sense oferir un lloguer social.

Per la seva part la PAH local, dintre de la campanya iniciada pel conjunt de les PAH catalanes amb el lema “Un desnonament, una multa”, s’ha mobilitzat també al Prat aquest dilluns al matí amb la intèncio inicial d’entregar un pleg de demandes i exigir al consistori pratenc que facin servir les “eines” de què disposen per evitar que es pugui fer fora gent sense haver esgotat totes les possibilitats de resistència i per tal d’ampliar el parc d’habitatge per a lloguer social i garantir els drets de la ciutadania i el dret a l’habitatge. Aixa mateix demanden elaborar un cens d’habitatges buits de bancs i grans propietaris. A més la PAH demana també a l’administració local sancionar els talls il·legals de subministrés bàsics de serveis relacionats amb casos de pobresa energètica, i facilitar l’empadronament de persones precàries mancades de domicili fixe o papers.

L’Ajuntament per la seva part ha emplaçat a la PAH a fer-los arribar per altres mitjans les seves demandes, i s’ha negat a recepcionar el citat pleg de demandes en aquell mateix moment tal i com tenia previst la PAH.

El grup promotor de la Llei 24/2015 –conformat per la PAH, l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC–insisteix que “desgraciadament els grans propietaris estan incomplint l’obligació d’oferir un lloguer social a persones i famílies que es troben en situació d’exclusió residencial”. Asseguren que hi ha “molts casos en què es burlen de la llei o directament se la salten”, expliquen a través d’un comunicat. I lamenten que no només no s’imposin les sancions sinó també que “en molts casos es desentenen de reallotjar els afectats”.

La llei va néixer d’una iniciativa legislativa popular (ILP) impulsada per la PAH, l’APE i l’Observatori DESC, que han lamentat que la llei no s’hagi aplicat fins ara com caldria.