‘Ni un Pam de Terra’ convoca una protesta contra el Pla Urbanístic de l’ARE Prat Sud

desembre 7, 2020 in Actualitat, TERRITORI

«La plataforma ‘Ni un Pam de Terra’ anuncia una manifestació per aquest dissabte 12 de desembre contra la segona fase de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) Eixample Sud. El punt de trobada serà a les 12h a la Plaça Pau Casals. Es demana acudir-hi amb mascareta i mantenint la distància de seguretat».

 

La segona fase de l’ARE Sud és un pla urbanístic que preveu la construcció de 1.260 habitatges que suposaria, segons la citada plataforma “la pèrdua d’un 14% de la zona agrícola de la Marina del Prat”. Afecta una superfície de 19,48 hectàrees majoritàriament de terrenys agrícoles propers a la població i limítrofs amb el Parc Agrari. Depana creu que “les superfícies agrícoles en ús de conreu de caràcter tradicional representen un interès natural extraordinari, pel que la seva conservació és un objectiu ineludible”. A més, el conjunt de la zona afectada està inclosa dins dels límits de l’IBA (Important Bird Area) del Delta del Llobregat, que acull diverses espècies d’ocells, fet que, segons les al·legacions de l’entitat ecologista, “obliga a una avaluació ambiental completa i prèvia”. En concret, l’entitat ecologista sol·licita que s’elabori “un nou document ambiental que superi les mancances advertides i protegeixi adequadament la zona agrícola afectada del Prat i s’avaluï de forma correcta l’impacte ambiental sobre la IBA del Delta del Llobregat per desestimar la seva transformació en sòl urbà”.

La primera etapa de l’ARE Sud ja ha estat executada per la immobiliari Vertix amb la construcció de 1.406 pisos. Al tractar-se d’una ARE, el 50% dels habitatges seran protegits. A aquesta expansió urbana se’n sumarà l’Eixample Nord, que preveu 7.000 habitatges més.

Actualment, s’està planejant fer el primer pas amb la construcció d’una zona residencial a l’àmbit estació-Seda-Paperera, i l’ajuntament del Prat ja va fer l’aprovació inicial de la Modificació del Pla general metropolità, amb els vots favorables dels partits de govern i l’abstenció dels de l’oposició. Tant Ni un pam de terra com Depana van presentar al·legacions, preocupats per la seva afectació sobre el medi natural, en un territori ja de per si sobresaturat infraestructures. A més a més, estan estudiant la semblança d’aquest projecte amb el PDU Gran Via i el PDU d’Àmbits d’Activitat Econòmica del Delta, declarats nuls pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

 

____________________________________________________________

 

Informació relacionada:

La victòria contra el PDU Gran Via de l’Hospitalet impulsa les lluites veïnals i ecologistes del Baix Llobregat

La pressió veïnal aconsegueix aturar la construcció de 26 gratacels i la destrucció del darrer espai agrícola de l’Hospitalet de Llobregat

Què podem fer per protegir les zones agrícoles al voltant de les grans ciutats?