28 anys de l’assassinat de Pedro Álvarez amb l’amenaça de la prescripció pendent del Tribunal Suprem

desembre 15, 2020 in Uncategorized

«La plataforma de suport i la família del jove de la Verneda mort a trets a l’Hospitalet de Llobregat el 15 de desembre de 1992, va presentar fa ara fa un any al jutjat d’instrucció una petició de realitzar noves proves científiques sobre armes i vehicles amb les tècniques d’avui. La demanda va ser desestimada en primera instància i posteriorment per l’Audiència Provincial de Barcelona, que va argumentar que el cas ja havia prescrit. El Tribunal Suprem, on s’ha recorregut aquesta decisió. és el darrer recurs per evitar que l’assassinat quedi definitivament sense cap responsabilitat penal»

«Aquest passat diumenge la Plataforma Pedro Àlvarez va presentar al Prat el documental ‘Nosotros no olvidamos’, un homenatge a la lluita de la família »

 

Com cada any des de 1993, avui es col·locaran flors a l’avinguda de Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat, en el punt exacte on el jove Pedro Álvarez va ser assassinat fa 28 anys. Però a més d’organitzar l’homenatge de cada any i mobilitzacions, la família i el grup de suport han batallat des de l’inici i continuen fent-ho perquè es faci justícia i s’esclareixin els fets. Avui a la tarda, també es farà una concentració a la plaça Universitat de Barcelona, que podria ser, segons el pare d’Álvarez, Juanjo, “la darrera, ja que pretenen tancar el cas definitivament”.

Durant anys, l’entorn solidari ha apuntat que el responsable de la mort de Pedro Álvarez era un policia nacional, i tal com explicàvem a la Directa el 2018, els responsables de la investigació van creure des del començament que els indicis apuntaven clarament a un membre de les Forces de Seguretat de l’Estat.

Després d’un llarg buit jurídic i amb la prescripció prevista l’octubre de 2020, el desembre del 2019 es va tornar a obrir una escletxa per poder revifar judicialment l’assassinat. En una roda de premsa, Juanjo Álvarez, pare de Pedro Álvarez, el seu nou advocat Benet Salellas i integrants de la Plataforma de suport al jove del barri de la Verneda van anunciar la presentació d’una sol·licitud al jutjat número 4 de L’Hospitalet de Llobregat. En concret, es demanaven proves sobre armes, munició i vehicles que, amb les tècniques d’investigació actuals, podien aportar noves informacions sobre el cas. Així mateix, es va demanar que l’Institut de balística dels Mossos d’Esquadra actualitzés els informes que la Policia Nacional espanyola va fer en el seu moment.

El febrer del 2020, el Jutjat d’Instrucció número 4 de l’Hospitalet de Llobregat va dictar un auto en resposta al recurs presentat per la família de Pedro Álvarez D’una banda, denegava la petició de reobertura del cas i no acordava cap nova diligència d’investigació, però, per contra, enviava un ofici al Cos Nacional de Policia espanyola (CNP) on li demanava “si seria viable alguna diligència d’investigació criminal de tipus biològic, químic o tècnic, que, més enllà de reproduir diligències ja practicades, permetés ampliar-les en aspectes d’interès o realitzar-ne d’altres que fossin útils, per a determinar la participació de persones contra les quals la causa no estigui prescrita”.

Així i tot, el jutjat va considerar prescrita la causa respecte del policia “inicialment investigat o inculpat José Manuel Segovia Fernández”. Per aquesta raó, la defensa va recórrer a l’Audiència Provincial, on es va celebrar una vista el passat mes de setembre. Finalment, però, aquest òrgan va desestimar el recurs d’apel·lació de la família, entenent, de nou, que el cas està prescrit i que no cal practicar investigació complementària.

Però la defensa no ha desistit. “La resolució ens donava la possibilitat d’anar al Tribunal Suprem i això és el que hem fet”, explica l’advocat Benet Salellas. Ara, és aquest el tribunal que ha de decidir si la causa està prescrita. Pel lletrat, “s’ha optat per comptar els terminis de la forma més garantista, una nova maniobra de protecció d’aquest policia nacional”.

La Plataforma Pedro Alvarez presenta al Prat el documental ‘Nosotros no olvidamos’

En paral·lel a les iniciatives polítiques i judicials, Juanjo Alvarez, el pare de Pedro Álvarez, junt amb Sergi Fàbregas, de la productora ACATS, va presentar aquest passat diumenge  el documental ‘Nosaltres no oblidem’. Van acudir a la seva estrena al Prat una quarantena de persones amb una sala Polivalent del Casal ‘La Llavor’ limitada amb capacitat per les mesures adoptades per la pandèmia. Precisament la crisi sanitària,  va frustrar la projecció inicialment prevista al Prat el passat mes de novembre i  els més de 100 passis previstos, que ara s’estan començant a reprogramar. El documental, un homenatge a la lluita de la família dirigit per Damià Puig, acompanya a Juanjo Álvarez durant un any i mig en tots els actes per a denunciar la mort del seu fill, des que es va presentar al setembre de 2018 en l’ofrena floral en el monument a Rafael Casanova durant la Diada per a interpel·lar als polítics catalans sobre el cas.

“El cas de Pedro Álvarez és tan flagrant que ha fet que fins fa poc molt poca gent de la política hagi volgut mullar-se, i quan ho han fet ha estat més aviat de manera simbòlica, mentre que per contra al carrer la família sí s’ha sentit abrigallada”, afirma Puig, que destaca la “transversalitat de la lluita” dels pares del jove assassinat, que han aconseguit que la seva batalla “sigui compartida per diversos sectors i ningú la instrumentalitzi”. El documental havia d’emetre’s per TV3 després d’aprovar-lo el Parlament, però aquest divendres a la tarda Puig va rebre la negativa de la cadena, segons denúncia el director “amb excuses esperpèntiques com que els títols de crèdit eren massa llargs”.

____________________________________________________________

 

Informació relacionada:

Apunt de preesciure l’assassinat de Pedro Alvarez: El cas que el Ple Municipal del Prat no va voler tractar

El Casal ‘La Llavor’ anuncia la presentació del documental sobre l’assassinat de Pedro Álvarez